Nie żyje „ojciec Nutelli”
Włoski chemik Francesco Rivella zmarł 14 lutego 2025 roku. We Włoszech Rivella nazywany był „ojcem Nutelli”, bo to on stworzył i następnie udoskonalił Nutellę, czyli najsłynniejszy krem orzechowy na świecie. „New York Post” przybliżył sylwetkę Francesco Rivelli, który w 1952 roku, zaraz po ukończeniu studiów z chemii, rozpoczął pracę we włoskiej firmie Ferrero, produkującej czekoladę i słodycze. Miał wówczas 25 lat.
Należał do zespołu odpowiedzialnego za badanie surowców w celu opracowywania nowych produktów poprzez mieszanie, udoskonalanie i degustację składników w celu uzyskania idealnych smaków - czytamy.
ZOBACZ: Wypadek na lotnisku w Kanadzie. Kilkanaście osób rannych
Francesco Rivella stworzył Nutellę
W laboratorium Rivella współpracował z synem założyciela firmy, Michelem Ferrero, który w następnych latach przejął rodzinny biznes, a Francesco stał się jego prawą ręką. Rivella stworzył krem orzechowy pierwotnie nazwany Giandujot.
Słodka pasta z pierwszego przepisu została uformowana w bochenek, który można było pokroić i rozsmarować na chlebie - czytamy na stronie Nutelli.
Młody chemik udoskonalił przepis i pięć lat później pasta stała się kremem, który można było łatwo rozsmarować na chlebie. Swój ostateczny kształt Nutella przybrała dopiero w 1964 roku, gdy do sprzedaży trafił pierwszy słoik Nutelli.
Polecany artykuł: