Zmarł „ojciec Nutelii”

i

Autor: Janine, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/YT: @MILENIO

Wiadomości

Zmarł „ojciec Nutelli”. Twórca najsłynniejszego kremu orzechowego odszedł w Walentynki

2025-02-18 12:22

Francesco Rivella, chemik i twórca najsłynniejszego kremu orzechowego na świecie, czyli Nutelli zmarł w Walentynki. Smutne wieści przekazała agencja informacyjna Jam Press. Rivella zmarł w wieku 97 lat. Włoskie media nazywały go „ojcem Nutelli”.

Nie żyje „ojciec Nutelli”

Włoski chemik Francesco Rivella zmarł 14 lutego 2025 roku. We Włoszech Rivella nazywany był „ojcem Nutelli”, bo to on stworzył i następnie udoskonalił Nutellę, czyli najsłynniejszy krem orzechowy na świecie. „New York Post” przybliżył sylwetkę Francesco Rivelli, który w 1952 roku, zaraz po ukończeniu studiów z chemii, rozpoczął pracę we włoskiej firmie Ferrero, produkującej czekoladę i słodycze. Miał wówczas 25 lat.

Należał do zespołu odpowiedzialnego za badanie surowców w celu opracowywania nowych produktów poprzez mieszanie, udoskonalanie i degustację składników w celu uzyskania idealnych smaków - czytamy.

ZOBACZ: Wypadek na lotnisku w Kanadzie. Kilkanaście osób rannych

Francesco Rivella stworzył Nutellę

W laboratorium Rivella współpracował z synem założyciela firmy, Michelem Ferrero, który w następnych latach przejął rodzinny biznes, a Francesco stał się jego prawą ręką. Rivella stworzył krem orzechowy pierwotnie nazwany Giandujot.

Słodka pasta z pierwszego przepisu została uformowana w bochenek, który można było pokroić i rozsmarować na chlebie - czytamy na stronie Nutelli.

Młody chemik udoskonalił przepis i pięć lat później pasta stała się kremem, który można było łatwo rozsmarować na chlebie. Swój ostateczny kształt Nutella przybrała dopiero w 1964 roku, gdy do sprzedaży trafił pierwszy słoik Nutelli.

Grupa migrantów na granicy, Tak zareagowali na widok polskich służb