Co najmniej 12 potraw na wigilijnym stole, a na Boże Narodzenie - jeszcze więcej! Część z przygotowanych na święta potraw trafia do kosza, bo zwyczajnie nie jesteśmy w stanie wszystkiego zjeść. Co zrobić z jedzeniem po świętach, by go nie wyrzucać? Podpowiadamy!
Czytaj także: Kiedy rozebrać choinkę? Najlepiej wybrać JEDNĄ Z TRZECH DAT
- Przede wszystkim przed świętami dobrze zaplanuj zakupy. Potraw może być dużo, ale warto przemyśleć czy nie przygotowujemy ich w zbyt dużej ilości.
- Podziel się z sąsiadami! Kiedy nie możemy patrzeć już na sałatkę jarzynową czy zupę grzybową - podziel się z sąsiadami. Istnieje szansa, że na ich stołach znalazły się inne potrawy, np. z innych regionów Polski. Może to szansa na spróbowanie kutii?
- Odwiedź jadłodzielnię. W wielu polskich miastach pojawiają się jadłodzielnie, czyli miejsca, których główną ideą jest dzielenie się pożywieniem, które w innym wypadku trafiłoby do kosza. Wbrew powszechnym przekonaniom nie jest to miejsce dedykowane wyłącznie osobom ubogim. Każdy może coś przynieść do jadłodzielni lub zabrać to, na co ma ochotę. Przynosząc jedzenie do jadłodzielni należy pamiętać, że powinniśmy je opisać. Warto dołączyć informacje o dacie przygotowania produktu czy o składnikach, które mogą wywołać alergię.
- Podziel się z ubogimi. Jeśli w pobliżu Twojego domu nie ma jadłodzielni, może w okolicy znajduje się organizacja wspierająca osoby ubogie lub seniorów, których święta ze względów finansowych były uboższe? Warto zapytać, czy nie przyjmą paczek żywnościowych.
- Dokładnie sprawdź terminy przydatności produktów. Zanim wyrzucimy produkty, warto zwrócić uwagę na termin przydatności do spożycia.Istotna jest różnica między "najlepiej spożyć przed" a "należy spożyć do". Informacja "Najlepiej spożyć przed" oznacza, że nawet po wskazanym terminie produkt może nadawać się do spożycia, to np. makarony, kasze czy ryże. W przypadku produktów, które "należy spożyć do", data wskazana w komunikacie oznacza, że spożycie produktu po jej upływie może podowodwać groźne konsekwencje zdrowotne.
- Część produktów możesz spróbować zamrozić lub zrobić z nich inne potrawy.