Coraz więcej konsumentów sięga po roślinne produkty
Jeszcze kilka lat temu dieta wegańska była uważana za coś rzadkiego i nietypowego. Obecnie coraz więcej osób rezygnuje z mięsa. Specjaliści, powołując się na dane z ankiety Global Consumer Survey z 2021 r., wskazali, że w Polsce 7 proc. osób w wieku 18-29 lat jest wegetarianami, a 1 proc. weganami, co zbiorczo jest wynikiem wyższym niż np. we Francji czy Włoszech[1]. Dieta wegańska w Polsce z dnia na dzień zyskuje coraz większą popularność. Wielu sympatyków tradycyjnych potraw zastanawia się, czy dania wege spełniają zapotrzebowanie żywieniowe i mogą zapewniać korzyści zdrowotne. Kuchnia oparta na składnikach roślinnych to przede wszystkim posiłki bogate w witaminy, minerały, błonnik oraz przeciwutleniacze, co przekłada się na ogólny stan zdrowia. Głównym elementem posiłków roślinnych są m.in. owoce, warzywa czy rośliny strączkowe: groszek, ciecierzyca, różne odmiany fasoli lub soczewica. Mnogość składników i dobór odpowiednich przypraw pozwalają uwolnić smak i aromat potraw wegańskich, a tym samym wzmocnić doznania w trakcie jedzenia. Przygotowanie dań opartych jedynie na produktach roślinnych może wydawać się trudne i skomplikowane. Dlatego też sieć Żabka oferuje szeroki asortyment gotowych posiłków, również tych w wariancie wege, komponując i sporządzając posiłki DLA i ZA Ciebie. Już niedługo na półkach pojawią się kolejne, roślinne nowości!
- Realizujemy potrzeby współczesnych konsumentów, oferując produkty dedykowane różnorodnym preferencjom smakowym i przekonaniom naszych klientów. Nasze portfolio już zawiera szeroką gamę gotowych dań roślinnych, a jest to dopiero początek! Nieustannie rozwijamy ofertę żywnościową, wprowadzając innowacyjne produkty kuchni wegańskiej, które charakteryzują się nie tylko roślinnym składem ale także dobrym bilansem składników odżywczych oraz dostępnością. Szczególnie z okazji Dnia Wegan zachęcamy do ich wypróbowania! Liczba punktów sieci sklepów Żabka rośnie z każdym miesiącem. Otwieramy się nie tylko w dużych miastach, ale również w małych miejscowościach, dzięki czemu każdy miłośnik kuchni roślinnej ma równy dostęp do wegańskich posiłków za niemalże każdym rogiem – mówi Joanna Kasowska, Dyrektorka Jakości i Standardów Zarządzania Żywnością w Żabka Polska.
Tradycyjne potrawy w wegańskim wydaniu
W lodówkach sieci Żabka znajdziemy niebawem dwie nowe propozycje pysznych, pożywnych i tradycyjnych dań w wegańskim wydaniu od marki „Plant Hunter”. Jedną z nowości jest Fasolka jak po bretońsku z wędzonym tofu, gdzie tradycyjny boczek czy kiełbasę zastępuje wędzone tofu, które nadaje potrawie wyraźnego, dymnego aromatu. Ta opcja z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom roślin strączkowych. Drugą propozycją jest gulasz warzywny z czerwonym winem. Już sama nazwa pobudza zmysł smaku, prawda? Głównym składnikiem tradycyjnych gulaszy jest wołowina, w wydaniu Żabki została ona zastąpiona pysznymi warzywami. Kluczowym elementem dania jest jednak czerwone wino, które dodaje bogactwa i złożoności smakowi potrawy, a owocowe, ziołowe i dymne nuty dopełniają całą kompozycję.
- Fasolka jak po bretońsku z wędzonym tofu „Plant Hunter” Gramatura: 380 g Cena: 9,99 zł
- Gulasz warzywny z czerwonym winem „Plant Hunter” Gramatura: 380 g Cena: 10,99 zł
Wegańska „Porcja DobreGO!”
Nowości od „Plant Hunter” są częścią programu żywieniowego Żabki – „Porcja DobreGO!". To inicjatywa, która promuje dobrze zbilansowane i smaczne gotowe dania. Posiłki i przekąski z portfolio marek własnych Żabki, takie jak „Plant Hunter” czy „Tomcio Paluch”, biorące udział w programie „Porcja DobreGO!”, wyróżniają się najwyższą jakością we wszystkich aspektach. W ramach programu Grupa Żabka oferuje także szereg wegańskich alternatyw tradycyjnych i klasycznych posiłków, które można spożywać regularnie, w każdej sytuacji i o każdej porze dnia – niezależnie od preferencji smakowych czy stylu życia. Oferując bogate wege portfolio Żabka udowadnia, że możemy jeść dobrze, smacznie i zgodnie z naszymi przekonaniami. Od miesięcy na stołach naszych konsumentów regularnie goszczą już produkty marek „Plant Hunter”, „Tomcio Paluch”, takie jak orientalny bowl z falafelem, kremowe gnocchi szpinakowe z brokułami, spaghetti jak bolońskie czy bagietka vegan beef . To wegańskie opcje posiłków, które charakteryzują się bogactwem smaków i aromatów ale także dobrym bilansem odżywczym i wysokim Nutrioscorem
Utrzymanie diety roślinnej może wydawać się wyzwaniem, szczególnie ze względu na ograniczoną dostępność produktów wegańskich. Niemniej jednak, sklepy Żabka oferując szeroką gamę przekąsek i gotowych dań kuchni roślinnej, pozwalają cieszyć się ulubionymi smakami o dowolnej porze dnia, bez kompromisów.