Dzisiaj na rynku w Polsce nadal najbardziej popularnymi jajkami są te z oznaczeniem "3". Często w polskich supermarketach dostępne są wyłącznie one. Co to za jajka? Pochodzą one z hodowli kur o charakterze mocno przemysłowym. To właśnie symbol '3' na jajku oznacza, typ chowu klatkowego. Niestety kury znosząc tego typu jajka są traktowane w bardzo drastyczny, a wręcz niehumanitarny sposób. Zamknięte w klatce, bez możliwości obrócenia się, z reguły obcinane są im nóżki i dziób.
Oznaczenia jajek. Które najlepsze?
Pod cyframi kryje się sposób hodowli kur. Najgorsze jajka oznaczone są właśnie cyfrą 3 i pochodzą od kur hodowanych w sposób klatkowy, 2- ściółkowy, 1 - od kur hodowanych w sposób wolno wybiegowy. Najbardziej ekologiczne są jajka z zerem.
Te cyfry to wymóg Unii Europejskiej. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę co oznaczają.
Ponadto na skorupce możemy znaleźć informacje oznaczające nie tylko sposób hodowli. Kod państwa członkowskiego Unii Europejskiej (np. PL), w którym znajduje się zakład produkujący jajka. Także oznaczenia zakładu, na który składają się: kod województwa (dwie cyfry), kod powiatu (dwie cyfry), kod zakresu działalności (dwie cyfry) oraz kod firmy w danym powiecie (dwie cyfry). Istnieje również oznaczenie wagowe: XL - jajka bardzo duże: 73 g i więcej, L - duże, od 63g do 73 g, M - średnie: od 53 g do 63 g oraz S - małe, poniżej 53 g.
0 – chów ekologiczny. Kura nośna hodowana w tradycyjny sposób z wolnym wybiegiem na świeżym powietrzu w polu. Kury karmione są świeżą karmą, dodatkowo zjadają owady i rośliny. Takie jajka "od chłopa" mają najwyższą wartość odżywczą, a kury trzymane są wręcz w luksusie.
1 – chów wolno wybiegowy. Kura nośna hodowana w warunkach częściowo otwartych – z reguły zamyka się kury na noc. Chów wolno wybiegowy również jest korzystny dla zdrowia kur i jakości ich życia.
2 – chów ściółkowy. Kura nośna spędza całe życie w zamkniętym pomieszczeniu, hali, ale może swobodnie poruszać się. Mówimy tu o wielkich halach, wyłożonych słomą, gdzie kury swobodnie przemieszczają się po pomieszczeniu. Jajka z dwójką znoszą kury mające własną grzędę i ściółkę. Na spacer nie mogą jednak liczyć. Nie jest im może tak wygodnie jak na wolnym powietrzy, ale mają ruch. Przede wszystkim mają nogi i dzioby....
3 – chów klatkowy. Kura spędza całe życie zamknięta w klatce, bez możliwości obrócenia się, z reguły obcina się zwierzętom nóżki i dziób – celem jest maksymalizacja wydajności i zysku bez jakiejkolwiek troski o dobro zwierząt.
Kaufland Polska mówi dość!
Kilka lat temu Kaufland Polska zadeklarował, że do 2025 roku zrezygnuje ze sprzedaży jaj z chowu klatkowego. Teraz jednak, z uwagi na poprawę losu kur niosek, zdecydował się zrealizować to postanowienie szybciej i już do 2022 r. wycofa ze sprzedaży wszystkie jajka najgorszego sortu. W oświadczeniu na stronie internetowej sieci sklepów czytamy:
"Zmiany klimatyczne, kurczenie się zasobów naturalnych, a także wymieranie wielu gatunków roślin i zwierząt. Wyzwania dla dzisiejszego świata są znacznie większe niż kiedykolwiek, dlatego powinniśmy w sposób niezwykle odpowiedzialny traktować nasze środowisko naturalne.
Jako świadome przedsiębiorstwo handlu detalicznego zwracamy szczególną uwagę na zrównoważoną organizację naszego asortymentu. Dowiedz się więcej o naszych produktach, które gwarantują ochronę środowiska naturalnego".
Jajka oznaczone trójką nadal niestety cieszą się ogromnym popytem, ponieważ są najtańsze. Część kupujących nie zastanawia się z jakiej hodowli pochodzą. Przede wszystkim wynika to z niewiedzy oraz korzystniejszej ceny jajek w stosunku do jajek z niższymi oznaczeniami. Jajka najlepsze, oznaczone numerem zero lub jedynką kosztują często 3, 4 razy więcej.
Okazuje się, że zawartość składników odżywczych jaj "0" i "3" jest zbliżona. W takim razie, po co przepłacać? Konsumenci jednak zdają sobie sprawę, że znaczącą różnicą jest smak i zapach odróżniający jaja ekologiczne, od tych przemysłowych. Coraz częściej jednak zaczynają przemawiać również względy światopoglądowe i brak zgody na cierpienie zwierząt.
Polecany artykuł: