Miłośnicy Włoskiej kuchni mają powody do obaw. Popularne w do risotto odmiany ryżu arborio lub carnaroli, dostępne od ręki w większości marketów. To jednak ma się zmienić! Tegoroczna ciepła i sucha zima spowodowała, że w Alpach było mało śniegu. Niestety, to właśnie woda z roztopów zasila wiosną włoską produkcję ryżu. O problemie alarmowano już w marcu 2022. Na plantacjach udało się co prawda zasiać ryż, jednak na o 7% mniejszym obszarze niż rok temu. Niestety, sytuacja dalej się nie poprawia. Po suchej wiośnie nadeszło upalne lato. Fale gorąca dają o sobie znać, a rolnicy muszą oszczędzać wodę i decydować o ważności upraw.
Polecany artykuł:
Zabraknie ryżu na półkach
Mniejsza ilość wyprodukowanego ryżu sprawi, że mniej go trafi na sklepowe półki. Nie tylko będzie trudniej dostępny, lecz również znacząco wzrośnie jego cena. Rolnicy przygotowują się również na kolejne suche miesiące, a nawet lata. Co będzie dalej? Jeśli sytuacja będzie postępować w tak drastyczny sposób, to już niebawem niektóre gatunku roślin trzeba będzie przestać uprawiać. Zastąpią je te, które potrzebują do wzrostu mniej wody.