Pieczarki marynowane to jeden z najbardziej popularnych przysmaków Polaków. Ten produkt nie tylko zachwyca wyjątkowym smakiem, ale również wieloma możliwościami zastosowania. Znakomicie komponuje się on bowiem z takimi dodatkami jak ryż, warzywa czy mięso, a spokojnie może być traktowany jako samodzielna przekąska. W dodatku pieczarki marynowane są bogatym źródłem witaminy D oraz żelaza. Dlatego błyskawicznie stały się one ulubionym przysmakiem Polaków!
CZYTAJ TAKŻE: Jak przechowywać truskawki? Oto proste sposoby na wydłużenie ich świeżości
Okazuje się jednak, że nie wszystkie pieczarki marynowane są zdrowe dla organizmu. Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat o tym, że u jednego producenta wykryto niezadeklarowaną substancję alergenną - dwutlenek siarki (E 220).
Chodzi tutaj konkretnie o produkt: PIECZARKI MARYNOWANE VITMAR, 750 g (Nr parti/"data minimalnej trwałości: 08.2022). Producentem jest P.P.H.U. "VITMAR" Maria Korkus, Dębie 1a, 42-110 Popów. Dokładny wygląd produktu znajdziesz w galerii poniżej.
GIS informuje, że „na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego". U osób z alergią na dwutlenek siarki i siarczyny ten popularny przysmak może wywołać reakcję alergiczną, dlatego nie zaleca się jego spożycia. Producent rozpoczął już procedurę wycofania produktu z obrotu.
Źródło: www.gov.pl/web/gis
Polecany artykuł: