Spis treści
Owoce to samo zdrowie. Tak mówi każdy i jest w tym oczywiście wiele prawdy. Owoce mają wiele wartości odżywczych, bardzo ważnych dla odpowiedniego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Podobnie jak warzywa, dostarczają nam witaminy, składniki mineralne, błonnik pokarmowy oraz fitozwiązki. Warto dbać o to, aby były stałym elementem diety. Najlepiej jakby były zawsze pod ręką - na stole w kuchni, w salonie, na biurku w pracy, w plecaku podczas zajęć. To idealne drugie śniadanie czy przekąska. Warto je też dodawać do różnych posiłków. Świetnie sprawdzają się na przykład w owsiance czy w kaszy, które często przyrządzane są na śniadanie. Wykorzystywane są też do surówek, które podajemy do obiadu. Świetnie nadają się też do deserów, ponieważ posiadają naturalny słodki smak. Warto jednak pamiętać, że w każdym składniku diety może znajdować się pułapka. W supermarketach i na bazarach możemy kupować wiele owoców i pod wieloma postaciami. Niektóre wcale nie są tak zdrowe, jak mogłoby się wydawać! Których należy unikać? W jaki sposób mogą zaszkodzić?
Na te owoce trzeba uwazać!
Owoce, z których ilością nie można przesadzać w swojej diecie, są te przetworzone. Chodzi głównie o wszelkie owoce karmelizowane i owoce w syropach. W procesie przetwarzania tracą one wiele wartości odżywczych, a ich głównym składnikiem staje się cukier. Jak pewnie wiele osób wie, zbyt duża ilość cukru może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Jakich?
Możliwe choroby
Duże dawki cukru sprawiają, że podnosi się ciśnienie krwi. To przyspiesza proces powstawania miażdżycy. Częste spożywanie owoców przetworzonych z dodatkiem ogromnych ilości cukru może doprowadzić też do insulinooporności oraz cukrzycy. Oczywistym efektem ubocznym może okazać się też nadwaga i otyłość, które obciążają pracę serca.
Jakie owoce wybierać?
Owoce warto jeść, ale najważniejsze, żeby głównie były to owoce świeże i surowe. Jabłka, banany, gruszki, pomarańcze, winogrona i wiele wiele innych. Warto jednak kontrolować to, co się je i odpowiednio bilansować dawkę owoców. Trzeba pamiętać, że nawet świeże owoce mają dużo węglowodanów.