Panemia może przyczynić się do zniknięcia nawet co piątej restauracji w Polsce

i

Autor: Shangyou Shi/Unsplash Panemia może przyczynić się do zniknięcia nawet co piątej restauracji w Polsce

Twoja ulubiona restauracja może nie przetrwać pandemii. Te liczby są PRZERAŻAJĄCE!

2021-02-18 12:52

Sytuacja branży gastronomicznej jest katastrofalna - to widać gołym okiem. Teraz jednak poznaliśmy dokładne dane, które pokazują ogrom spustoszenia, jakie wywołała pandemia koronawirusa. Okazuje się, że po zdjęciu ograniczeń może nie otworzyć co piąta z dotychczas działających w Polsce restauracji!

Dziennik “Rzeczpospolita” dotarł do danych Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej (IGGP). Wynika z nich, że w 2020 roku z sektora gastronomicznego mogło wyparować nawet 30 mld zł! Dla porównania wartość gastronomii za 2019 rok fachowcy wyceniali na 36,6 mld zł. 

Ćwierć miliona ludzi do zwolnienia!

IGGP szacuje, że po zdjęciu ograniczeń dla pracy restauracji wiosną może nie otworzyć się co piąta – zatem likwidacja czeka ok. 15 tys. lokali. “Zmiana modelu pracy oznacza też wielkie zwolnienia, pracę w sektorze zatrudniającym ok. miliona osób może stracić nawet 250 tys. osób" - podkreśla “Rzeczpospolita”.

Zamówienia na wynos to zaledwie 5–10 proc. dziennego, standardowego obrotu lokali gastronomicznych. W trakcie lockdownu przyzwoicie radzą sobie tylko restauracje sieciowe, szybkiej obsługi, sushi i pizzerie, które nie mają problemów z serwisem dań na wynos.

Tylko co piąty lokal próbuje redukować straty poprzez organizowanie dostaw i opcji na wynos. Zdaniem ekspertów aż “90 proc. rynku gastronomicznego utraciło płynność finansową lub jest na jej granicy”. 

Sonda
Koronawirus. Czy uważasz, że restauracje w Polsce powinny już zostać otwarte?
Holly Molly to elektroniczne odkrycie? Zwariowany utwór Twinkle Twinkle tylko na ESKA.pl!