kuchnia

i

Autor: mat. prasowe

kuchnia

Trwa zimowa odsłona Chef’s Menu. Gdzie zarezerwować stolik?

2024-12-05 15:15

Do 10 grudnia mieszkańcy Warszawy i Krakowa mogą odkrywać kulinarne sekrety i flagowe menu najlepszych Chefów. W ramach MaverickFest, Goście otrzymują trzydaniowe menu z prezentem. Każdy z setów jest unikalny, a ich ceny różnią się w zależności od wybranej restauracji oraz menu. Zastanawiasz się, gdzie zarezerwować stolik? Sprawdź nasze propozycje!

W tej edycji do inicjatywy Chef’s Menu MaverickFest dołączyło blisko 40 najlepszych restauracji, które zachęcają do odkrywania unikalnej różnorodności kulinarnej i smaków, które na długo zostaną w pamięci. Na Gości czeka trzydaniowe menu (przystawka, danie główne, deser) oraz cocktail wszystko w festiwalowej cenie, już od 79 zł. To doskonała okazja, by wyruszyć w kulinarną przygodę! Poznaj najlepsze miejsca na gastronomicznej mapie Warszawy i Krakowa, które warto odwiedzić podczas Festiwalu! Nie zwlekaj – oferta trwa tylko do 10 grudnia!

MaverickFest 2024 - restauracje

Kulinarne skarby kuchni francuskiej w Mon Ami (Warszawa)

Na Mon Ami by Saint Jacques można trafić spacerując po warszawskiej Saskiej Kępie. Przytulna restauracja wypełniona klimatycznym światłem i ciekawym wystrojem kusi, by zajrzeć do środka. Zjemy tu klasykę kuchni francuskiej –  terrinę z koziego sera lub z kaczki na przystawkę, potem czeka nas wybór pomiędzy okoniem morskim a indykiem sous vide na danie główne. Wieczór zakończymy wyśmienitym parfait czekoladowym. Restauracja znajduje się przy ulicy francuskiej 5, dzięki czemu można naprawdę poczuć się, jak w Paryżu!

Smaki Azji w Gan Bei Chmielna (Warszawa)

Daj się porwać w kulinarną podróż po świecie orientu! Pyszne dania kuchni azjatyckiej, w tym tradycyjne potrawy indyjskie, chińskie i japońskie, które z pewnością podbiją Twoje serce i podniebienie znajdziesz w Gan Bei na Chmielnej. Co powiesz na sushi z łososiem na krokiecie ryżowym albo sushi z wołowiną tataki i sosem truflowym? Wśród dań głównych parada azjatyckich klasyków – delikatny łosoś w kremowym sosie masala oraz aromatyczna wieprzowina w kokosowym curry. Zwieńczeniem kulinarnej uczty zarówno w wersji mięsnej, jak i wege będzie mochi sakura, czyli tradycyjne japońskie, bardzo kremowe ciasteczka ryżowe z owocowym nadzieniem. Pycha!

Smaki morza i lądu w Mozaice (Warszawa)

W stołecznej Mozaice na Gości czeka wyrafinowana podróż po smakach morza i lądu. Czego możemy się spodziewać? Lokalnych, sezonowych składników oraz najlepszej jakości mięs i ryb. Wśród festiwalowych propozycji znajdują się m.in. stek z czerwonej kapusty z topinamburem, kozim serem i cykorią, filet z sandacza z kalafiorem, rakami i pieczarkami oraz jej wysokość dynia z owocami leśnymi, zapiekana pod imbirową kruszonką. Menu mięsne to tatar z sarniny z kiszoną rzodkwią i majonezem borowikowym, pierś z kaczki z selerem i pomarańczą oraz śliwka węgierka z czekoladą i kwaśną śmietaną. Jesteśmy pewni, że takie połączenie smaków z odrobiną kulinarnego szaleństwa pomoże dotrwać do świąt!

Jesienne Smaki w La Forchetta na Nowo (Kraków)

Krakowska La Forchetta na Nowo to prawdziwy raj dla miłośników jesiennego menu, które przyjemnie otula w chłodne dni niczym kołderka z rana. Na przełomie listopada i grudnia w restauracji w wersji B czeka zalewajka na zakwasie chlebowym, polędwiczka wieprzowa z puree z dyni z rozmarynem, chipsem z pasternaka i duszonym jarmużem oraz czekoladowe brownie z marmoladą z gruszki i lawendy. Z propozycji bezmięsnych kusi krem z pietruszki ze szpinakowymi kluskami, pappardelle z pesto z suszonych pomidorów, bazylii, czarnych oliwek i selera naciowego oraz malibu crème brûlée z ananasem marynowanym w trawie cytrynowej. Skusisz się?

Kulinarna podróż z Marcinem Curyło w NOVUM Restaurante (Kraków)

Devolay z masełkiem to prawdziwy comfort food. A z pewnością ten przygotowany przez jednego z ulubionych Chefów, bywalców krakowskiego RestaurantWeek® - Marcina Curyło. Podczas MaverickFest kotleta zjemy z dodatkiem masła cafe de paris i pietruszką, do tego duszony szpinak w sosie winno maślanym, zielony groszek i maślane puree. W wersji B jest jeszcze tatar wołowy z galaretką demi glace, własnej roboty pikle i sos worcester oraz fondant czekoladowy z lodami kokosowymi i puree truskawkowym. Ciiiiiiii! Więcej nie zdradzamy!