Spis treści
Te owoce i warzywa są najbardziej toksyczne. TOP 13!
Owoce i warzywa, mimo że tak bardzo je lubimy, mogą być toksyczne. Potwierdza to raport amerykańskiej organizacji propagującej zdrowy tryb życia. Environmental Working Group tym razem zajęła się zawartością pestycydów w świeżych warzywach i owocach.
Listę otwierają truskawki – w ponad 90% przebadanych próbek wykryto śladowe ilości dwóch lub więcej pestycydów. KLIKNIJ W GALERIĘ I SPRAWDŹ, JAKIE JESZCZE OWOCE I WARZYWA ZNALAZŁY SIĘ NA LIŚCIE >>>
Według raportu EWG, prawie 70% świeżych produktów sprzedawanych w Stanach Zjednoczonych zawiera śladowe ilości pestycydów. Jednak to nie świeże owoce i warzywa są najbardziej szkodliwe. Pierwsze miejsce wśród najbardziej toksycznych produktów zajmują rodzynki. Prawie 99% przebadanych próbek zawierało śladowe ilości co najmniej dwóch rodzajów pestycydów.
Toksyczne warzywa i owoce. Czy wolno je jeść?
Wyniki najnowszej analizy EWG nie są optymistyczne. Nie oznacza to jednak, że nie możemy jeść tych warzyw i owoców. Wręcz przeciwnie! Są składnikiem zbilansowanej diety. Należy tylko pamiętać, by:
- wybierać ekologiczne uprawy,
- dokładnie myć warzywa i owoce przed spożyciem.
Polecany artykuł: