owoce i warzywa

i

Autor: Pixabay Toksyczne owoce i warzywa! Listę tych najbardziej zanieczyszczonych pestycydami opublikowała Environmental Working Group

TOP 13 najbardziej toksycznych warzyw i owoców na świecie. Lepiej na nie uważaj!

2021-03-11 15:08

Toksyczne owoce i warzywa! Listę 13 najbardziej zanieczyszczonych pestycydami opublikowała Environmental Working Group, organizacja ze Stanów Zjednoczonych propagująca zdrowy tryb życia. Czy to oznacza, że mamy przestać jeść te owoce i warzywa? Absolutnie nie! Należy jednak pamiętać o kilku zasadach. Poznajcie TOP 13 najbardziej toksycznych owoców i warzyw!

Spis treści

  1. Te owoce i warzywa są najbardziej toksyczne. TOP 13!
  2. Toksyczne warzywa i owoce. Czy wolno je jeść?

Te owoce i warzywa są najbardziej toksyczne. TOP 13!

Owoce i warzywa, mimo że tak bardzo je lubimy, mogą być toksyczne. Potwierdza to raport amerykańskiej organizacji propagującej zdrowy tryb życia. Environmental Working Group tym razem zajęła się zawartością pestycydów w świeżych warzywach i owocach.

Listę otwierają truskawki – w ponad 90% przebadanych próbek wykryto śladowe ilości dwóch lub więcej pestycydów. KLIKNIJ W GALERIĘ I SPRAWDŹ, JAKIE JESZCZE OWOCE I WARZYWA ZNALAZŁY SIĘ NA LIŚCIE >>>

Według raportu EWG, prawie 70% świeżych produktów sprzedawanych w Stanach Zjednoczonych zawiera śladowe ilości pestycydów. Jednak to nie świeże owoce i warzywa są najbardziej szkodliwe. Pierwsze miejsce wśród najbardziej toksycznych produktów zajmują rodzynki. Prawie 99% przebadanych próbek zawierało śladowe ilości co najmniej dwóch rodzajów pestycydów.

Toksyczne warzywa i owoce. Czy wolno je jeść?

Wyniki najnowszej analizy EWG nie są optymistyczne. Nie oznacza to jednak, że nie możemy jeść tych warzyw i owoców. Wręcz przeciwnie! Są składnikiem zbilansowanej diety. Należy tylko pamiętać, by:

  • wybierać ekologiczne uprawy,
  • dokładnie myć warzywa i owoce przed spożyciem.
Nowa moda, warzywa na balkonie