Spis treści
Ajran (czy też ayran) to tradycyjny napój pochodzący z kuchni tureckiej, popularny jest również w także w innych krajach Bliskiego Wschodu, w Azji Środkowej, a także w krajach bałkańskich. Dziś głównie dzięki możliwości podróżowania, które dają nam możliwość poznania różnych smaków, ajran zyskał na popularności i spotkać go możne niemalże na każdej szerokości geograficznej. W Polsce nie jest jeszcze tak popularny, sama o jego istnieniu dowiedziałam się podczas ostatniej podróży do Turcji. Ajran ma nieco specyficzny smak i zapewne nie przypadnie do gustu każdemu. Zanim go polubiłam, musiałam najpierw kilka razy go spróbować, jednak warto włączyć go jednak do naszej diety, ponieważ jest niezwykle zdrowy.
Zobacz także: Oto najlepszy napój na odporność. Potrzebujesz jedynie trzech składników
Ajran - właściwości tureckiego napoju
Ajran to rodzaj orzeźwiającego napoju na bazie jogurtu, który stanowi ważny element w diecie regionów o gorącym klimacie. Choć po pierwszym spróbowaniu mało kto pała do niego wielką miłością, to gwarantuję wam, że jeśli się przełamiecie, to będziecie go chcieć pić codziennie! Ajran ma właściwości orzeźwiające, co zawdzięcza kwaśnemu smakowi i zawartości wody, dzięki temu doskonale gasi pragnienie, zwłaszcza w upalne dni. Z racji tego, iż głównym składnikiem ajranu jest jogurt, to zawarte w nim bakterie probiotyczne wspomagają florę jelitową i procesy trawienne. Jogurt to także znakomite źródło wapnia i białka. Dzięki jego dużej zawartości w ajranie napój wzmacnia kości. Znakomicie sprawdzi się także dla osób, które dbają o linię. Ajran jest bowiem niskokaloryczny, gdyż jego bazą jest jedynie jogurt naturalny oraz woda. Do ajranu dodaje się także sól, która może pomóc w uzupełnieniu elektrolitów i nawodnieniu organizmu. Ajran znakomicie łagodzi smak ostrych oraz tłustych potraw, które są często serwowane w kuchni bliskowschodniej.
Zobacz także: Rozpoczął się sezon na kasztany. Sprawdź, do czego można je wykorzystać
Ajran - przygotowanie, składniki
Jak mogliście zauważyć, ajran ma bardzo wiele właściwości, stąd w Turcji nazywany jest "najzdrowszym napojem na świecie". Dodatkowo jego przyrządzenie jest bardzo proste i wymaga jedynie trzech składników, które z pewnością każdy z nas ma w swoim domu. Czego będziemy potrzebować do przygotowania tego "magicznego" napoju?Głównym składnikiem ajranu jest jogurt naturalny. Potrzebować będziemy jednej szklanki. Najlepiej sprawdzi się ten gęsty, typu greckiego. W Turcji często używa się jogurtu z mleka owczego, jednak można użyć też tego, który wykonany jest z mleka krowiego lub koziego. Kolejnym składnikiem napoju jest zimna woda, mniej więcej 1/2 szklanki - jeśli chcecie, aby napój miał nieco bardziej ciekłą konsystencję, wówczas można dodać jej nieco więcej. Do ajranu dodaje się także szczyptę soli i ewentualnie listki mięty. Wszystko należy wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Ajran smakuje najlepiej jeśli jest dobrze schłodzony, w upalne dni można dodać kostki lodu. Mięta doda mu lepszego smaku i aromatu. Wystarczy dosłownie minuta i przepyszny, zdrowy napój gotowy!
Ajran doskonale nie tylko pasuje do pikantnych potraw i dań mięsnych, ale także idealnie orzeźwia. Znakomicie sprawdzi się także dla osób aktywnych fizycznie. Zamiast sproszkowanej odżywki białkowej, warto sięgnąć po naturalne źródło białka i elektrolitów, które zawarte są w ajranie.