Niesamowity grzyb

To najdziwniejszy grzyb w polskich lasach. Czy palce umarlaka są jadalne?

2024-10-10 18:01

Nastała już zarówno kalendarzowa, jak i astronomiczna jesień. To najlepszy czas na to, aby wyruszyć do lasu na poszukiwania grzybów. W tym sezonie polskie lasy pełne są borowików, podgrzybków i kozaków. Szczęśliwcy mogą w nich także znaleźć rydze i trufle. Niewielu wie, że w Polsce występuje także jeden nietypowy rodzaj grzybów, zwany popularnie palcami umarlaka.

Jesień to ulubiona pora nie tylko fanów Pumpkin Spice Latte, ale przede wszystkim grzybiarzy. To właśnie od końca sierpnia do listopada w polskich lasach można znaleźć najwięcej grzybów. Wytrawni grzybiarze doskonale wiedzą, gdzie udać się na poszukiwania najlepszych okazów, jakie grzyby najlepiej zbierać, a które omijać szerokim łukiem. Oprócz królewskich borowików, powabnych kozaków i aromatycznych podgrzybków, w lasach można znaleźć także grzyby trujące. Co ciekawe w Polsce można natrafić także na rzadko spotykane i nietypowe rodzaje grzybów. Do takich należy próchnilec maczugowaty (łacińska nazwa Xylaria polymorpha), zwany pospolicie palcami umarlaka. Jeśli ta nazwa niewiele wam mówi, to gwarantujemy, że gdy zobaczycie ten okaz w lesie, będziecie uciekać w popłochu!

Na grzyby: jak się przygotować do grzybobrania

Palce umarlaka dziwaczny grzyb, który występuje w polskich lasach

Próchnilce maczugowate rosną w kępach, nisko przy ziemi. Charakteryzują się bardzo nietypowym wyglądem. Ich owocniki są koloru matowej czerni, mają kształt maczugowaty, wydłużony i lekko zgięty, czym przypominają ciemne, gnijące palce wyrastające z ziemi. To właśnie z tego powodu nazywane są palcami umarlaka. Trzeba przyznać, że widok tych grzybów przywodzi na myśl makabryczne sceny rodem z horrorów. Nie musicie jednak się bać, gdyż palce umarlaka nie mają właściwości trujących.

Czy palce umarlaka są jadalne?

Palce umarlaka, nie są jadalne, ale również nie są trujące. Ich owocniki są twarde i "drewniane", co sprawia, że nie mają żadnych walorów smakowych. Więc choć nie stanowią zagrożenia dla zdrowia i życia człowieka, nie są one konsumowane. Choć palce umarlaka są fascynującym zjawiskiem przyrodniczym, głównie ze względu na swój nietypowy wygląd, to nie mają zastosowania w kuchni.