To był przysmak twojego dziecinstwa. Dziś byś tego nie zjadł!

i

Autor: Canva.com Zdjęcie poglądowe

To był przysmak twojego dzieciństwa. Dziś byś tego nie zjadł!

2022-06-29 10:55

Kto z nas nie kocha słodyczy? Batoniki, ciasta, lody... na myśl o przysmakach, które serwowały nam nasze babcie w dzieciństwie, aż ślinka cieknie! Czasem jednak zastanawiamy się, jak mogliśmy coś takiego w ogóle wziąć do ust! Kanapka z miodem i dżemem to mały pikuś w porównaniu z tym ,,daniem"!

Dzieciństwo to z pewnością najszczęśliwszy okres w życiu każdego człowieka. Chociaż rodzice gonią nas do nauki i próbują przy każdej okazji tłumaczyć nam, czym są dobre maniery, to mimo wszystko możemy poczuć, czym jest prawdziwa wolność i brak stresu. Wakacje u dziadków kojarzą nam się z bieganiem po polach, zabawą z kuzynostwem i oczywiście smakami naszego dzieciństwa. Jednym z nich była... bułka z cukrem i mlekiem. Przypominacie sobie ten sam? Mało kto dziś by się zdecydował wziąć chociaż łyżkę!

To był przysmak twojego dzieciństwa. Dziś byś tego nie zjadł!

Bułka namoczona w mleku z dodatkiem cukru to przysmak, które serwowali nam nasi dziadkowie. Jak się ją przygotowywało? By stworzyć ten specjał potrzebujemy:

  • 1 bułkę typu kajzerka
  • 500 ml mleka
  • ok. 7 g cukru

Bułkę porwać należy na mniejsze kawałki i namoczyć w podgrzanym wcześniej mleku. Gotujemy je tak, by zrobiło się ciepłe, a nie gorące. Następnie łączymy je ze sobą w misce, w której będziemy serwować przysmak. Kiedy bułka już nasiąknie ciepłym mlekiem, dodajemy cukier.

Brzmi pysznie? Raczej nie w dzisiejszych czasach. Może jednak najdzie was odrobina nostalgii i sami spróbujecie!

PSYCHOTEST. Jaką pizzą jesteś?

Pytanie 1 z 12
Gdzie najczęściej jesz pizzę?
Dzielnie walczył, ale przegrał z grawitacją i promilami! Runął jak długi przed radiowozem