konserwa rybna

i

Autor: Harry McGregor flickr.com konserwa rybna

TLENEK ETYLENU w KONSERWACH RYBNYCH - GIS ostrzega przed niebezpiecznym dla zdrowia pożywieniem

2021-07-27 15:34

Główny Inspektorat Sanitarny, w ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności, poinformował we wtorek o wycofaniu określonych wyrobów rybnych z powodu zastosowanie składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu.

Wycofano konserwy popularnej marki

GIS został poinformowany o prowadzonym przez firmę THAI UNION POLAND sp. z o.o. (84-250 Gniewino, Strzebielinko 22), wycofaniu wyprodukowanych przez nią niektórych wyrobów rybnych ze względu na zastosowanie do ich produkcji składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu. Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, jej obecność w żywności jest niedozwolona w krajach w Unii Europejskiej. Wśród wycofanych produktów są wybrane partie filetów z makreli w sosie curry i filetów śledziowych w sosie pomidorowym z papryką.

Wparował do Żabki z bronią w ręku

Numer partii i data ważności - gdzie sprawdzić?

Szczegółowy wykaz wycofywanych partii dostępny jest pod adresem www.gov.pl/web/gis/ostrzezenie-publiczne-dotyczace-zywnosci-wycofanie-okreslonych-wyrobow-rybnych-ze-wzgledu-na-zastosowanie-skladnika-zanieczyszczonego-tlenkiem-etylenu. GIS zaleca, by nie spożywać wyrobów rybnych wymienionych w komunikacie.

Źródło: PAP