Olej rzepakowy należy do najbardziej popularnych produktów spożywczych. Bez niego ciężko jest wręcz pomyśleć o gotowaniu! Ponadto spotkamy go w składzie wielu popularnych produktów gotowych - chociażby chrupków i chipsów. Najnowsze badania opublikowane w magazynie internetowym "Healty Holistic Living" wykazują, że wcale nie jest on tak zdrowy, jak do tej pory wszyscy sądziliśmy. Naukowcy przeprowadzili specjalny eksperyment na myszach, by sprawdzić, w jaki sposób oddziałuje on na nasz mózg. Efekt jest szokujący! Myszy zostały podzielone na dwie grupy. W jednej z grup jadłospis zwierząt zawierał olej rzepakowy, w innych – nie. Eksperyment trwał przez cały rok. Po tym okresie przebadano gryzonie bardzo kompleksowo. Co się okazało? Myszy z dietą bogatą w olej rzepakowy miały gorszą pamięć! Ponadto znacznie zwiększyła się ich masa. Czy oznacza to, że powinniśmy zaprzestać jego używania w kuchni?
Olej rzepakowy - czy jest szkodliwy dla ludzi? Dlaczego?
W przypadku oleju rzepakowego pamiętać musimy, że jego produkcji bardzo często używane są zmodyfikowane genetycznie nasiona rzepakowego. Czy jednak rzeczywiście powinniśmy całkowicie zaprzestać jego użytkowania? Doświadczenie naukowców choć szokujące, nie powinno znacząco wpływać na nasz tryb życia. Dalej możemy używać oleju bezpiecznie w naszej kuchni, pamiętając jednak o zasadzie, która odnosi się do wszystkiego, że - co za dużo, to nie zdrowo.