Kto z nas nie kocha słodkości? Tłusty Czwartek odbywa się nie tylko w Polsce. W Szwecji obchodzony jest Tłusty Wtorek przed Środą Popielcową. Co ciekawe, tam wcale nie królują zwykłe pączki, królują przepyszne... semle! Szwedzi zjadają ich w ciągu tego dnia nawet 5 milionów. Co to takiego? Semla to wypiekana z mąki pszennej, słodka i charakterystycznie przekrojona bułeczka z nadzieniem. Posypana jest zazwyczaj cukrem pudrem lub startymi orzechami. Wypełnia ją natomiast śmietanowa masa, dżem lub waniliowy krem.
Kochają go również w Finlandii, Norwegii, Estonii. Czasami określana jest również jako fastlagsbulle, czyli po prostu „bułeczka postna”! Co ciekawe, semla to nie jest przysmak, który ,,urodził się" w Skandynawii. Pierwsze wzmianki o deserze pochodzą jeszcze z okresu starożytnego Rzymu. Co ciekawe, duże ilości zjedzonego ciastka mają odpowiadać za śmierć panującego w Szwecji w XVIII w. króla Adolfa Fryderyka!
Semla - pyszny przepis na Tłusty Czwartek prosto ze Szwecji!
Jak zrobić semle w domu? Szwedzkie bułeczki karnawałowe są dość proste w przygotowaniu i można zrobić je w domu. Co będzie nam potrzebne?
Na ciasto:
- 1 małe jajko
- 10 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki z lekkim czubkiem cukru
- szczypta soli
- szczypta kardamonu
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
- 50 g masła
- 260 g mąki pszennej
Bita śmietana:
- 400 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Nadzienie marcepanowe:
- miąższ z bułeczek
- 200 g marcepanu
- ok.8 łyżek słodkiej śmietanki lub mleka
Polecany artykuł: