Kolejne badania pokazują, że na świecie wciąż najbardziej popularnymi smakami lodów są waniliowe oraz czekoladowe. Choć producenci lodów prześcigają się w wymyślaniu coraz to bardziej ekstrawaganckich odmian tego przysmaku, nie każdy z nas lubi eksperymentować. Choć czasem naprawdę warto, bo niecodzienne smaki lodów mogą nam bardzo przypaść do gustu.
W niektórych krajach możemy spotkać lodziarnie, które oferują setki rożnych smaków lodów. Są wśród nich typowe odmiany jak np. śmietankowe, nieco bardziej szalone połączenia, np. coraz bardziej popularny słony karmel. Są też tak niezwykłe smaki, jak lody boczkowe, lody o smaku krabów czy grzybów itd. Za pierwszym razem taki smak może wydawać się dziwny, niektórym może przyjść do głowy, że to nawet dość niejadalne. Jednak to popyt napędza rynek, więc niewątpliwie wielbiciele tak niezwykłych smaków lodów naprawdę istnieją!