Sól powodem otyłości? Zaskakujące wyniki badań. Ryzyko wzrostu masy wyższe nawet o kilkaset procent

i

Autor: pixabay, zdjęcie ilustracyjne

Zdrowie

Sól powodem otyłości? Zaskakujące wyniki badań. Ryzyko wzrostu masy wyższe nawet o kilkaset procent

2025-04-23 14:23

Choć sól to jeden z najczęstszych składników naszej codziennej diety, jej wpływ na zdrowie może być poważniejszy, niż dotąd sądzono. Nowe badania wykazują nie tylko związek soli z nadciśnieniem, ale też z rosnącą liczbą przypadków otyłości. Zwłaszcza tej brzusznej. Analizy przeprowadzone przez fińskich naukowców rzucają nowe światło na codzienne nawyki żywieniowe. Wyniki są na tyle niepokojące, że trafią na agendę Europejskiego Kongresu Otyłości 2025.

Sól a otyłość. Nowy wymiar zagrożenia

Nadmierne spożycie soli już od lat wiązane jest z nadciśnieniem i chorobami sercowo-naczyniowymi. Teraz jednak badacze z Fińskiego Instytutu Zdrowia Publicznego przedstawiają nowe dowody na to, że sód może również przyczyniać się do rozwoju otyłości – zarówno ogólnej, jak i trzewnej, czyli tej najgroźniejszej, skupionej wokół narządów wewnętrznych. Jak wykazała analiza danych z badania FinHealth 2017, osoby spożywające największe ilości soli znacznie częściej miały wyższy wskaźnik BMI oraz większy obwód talii.

Kobiety i mężczyźni w grupie ryzyka

Z danych zaprezentowanych przez zespół kierowany przez Annikę Santalahti wynika, że kobiety z najwyższym poziomem spożycia sodu miały aż 330% wyższe ryzyko otyłości ogólnej i 240% wyższe ryzyko otyłości brzusznej w porównaniu do kobiet z najniższym spożyciem soli. U mężczyzn efekt był podobny, choć istotny statystycznie głównie w przypadku stężenia sodu mierzonego w moczu. Mężczyźni z najwyższymi jego wartościami mieli sześciokrotnie większe ryzyko otyłości ogólnej oraz 4,7 razy wyższe ryzyko otyłości trzewnej.

Dlaczego sól sprzyja tyciu?

Mechanizm, poprzez który nadmiar sodu może prowadzić do przyrostu masy ciała, nie jest jeszcze w pełni poznany. Eksperci wskazują jednak na kilka możliwych czynników. Sód może wpływać na hormony odpowiedzialne za sytość, co zwiększa apetyt i sprzyja podjadaniu. Co więcej, wysoka zawartość soli w diecie to często znak, że spożywamy dużo żywności wysoko przetworzonej, która sama w sobie zwiększa ryzyko otyłości. W grę wchodzi także wpływ sodu na mikrobiom jelitowy i przemianę materii – oba te elementy mają kluczowe znaczenie dla utrzymania prawidłowej masy ciała.

Czas na nowe zalecenia?

Zdaniem badaczy wyniki fińskiego badania powinny skłonić do refleksji nie tylko konsumentów, ale i twórców polityki zdrowotnej. Lepsze zrozumienie wpływu soli na organizm może pomóc w opracowaniu bardziej precyzyjnych zaleceń żywieniowych, a także skuteczniejszych strategii walki z otyłością – jednym z największych zagrożeń zdrowotnych XXI wieku.

Pełne wyniki analiz zostaną zaprezentowane podczas Europejskiego Kongresu Otyłości 2025, który odbędzie się w Maladze w dniach 11–14 maja. Eksperci już dziś alarmują: sól może być nie tylko cichym zabójcą serca, ale też nieoczekiwanym sprzymierzeńcem nadmiarowych kilogramów.

Opracował: Dawid Piątkowski, Źródła: wp.pl, Polsat News, European Association for the Study of Obesity

RZ czy Ż? Jak napiszesz to słowo?
Pytanie 1 z 35
Jak zapiszesz to słowo?
shorty miami