Salmonella w sezamie znanej marki! Taką informacje przekazał Główny Inspektorat Sanitarny. W komunikacie GIS czytamy, że w próbce sezamu łuskanego zbadanego w ramach urzędowej kontroli stwierdzono obecność bakterii Salmonella z gr. C1 w 1 z 5 badanych prób. GIS stwierdza, iż spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego. Bakterie Salmonella mogą powodować ciężkie zatrucie, którego objawami są wymioty, biegunka, bóle brzucha i gorączka. W skrajnych przypadkach bakterie mogą wywołać sepsę, czyli ostrą reakcję całego organizmu na zakażenie. Do ostrzeżenia GIS należy więc podejść poważnie. Sprawdźcie markę i numer partii skażonego sezamu.
Salmonella w sezamie - marka i numer partii
Na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego podano wszystkie najważniejsze informacje dotyczące skażonego produktu. Poniżej znajdziecie nazwę, numer partii, producenta i termin przydatności do spożycia.
- Nazwa produktu – Sezam łuskany HELIO, 200 g
- Numer partii: 65112
- Data minimalnej trwałości: 09.2022
- Producent – HELIO S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów, Zakład produkcyjny: Brochów 119, 05-088 Brochów
- Kraj pochodzenia - Nigeria
Zamieszczamy również zdjęcia opakowania:
Salmonella w sezamie - zalecenia dla konsumentów
Skażona partia sezamu jest wycofywana ze sprzedaży. Część osób mogła jednak kupić produkt wcześniej. GIS apeluje, by wszyscy ci, którzy mają produkt oznaczony podanym wyżej numerem partii, nie spożywali go.