Robaki do jedzenia - już niedługo będziemy mogli je kupić w sklepach na terenie całej Unii Europejskiej. Rada UE podjęła we wtorek 4 maja decyzję o wpisaniu larwy chrząszcza mącznika młynarka (Tenebrio molitor) do katalogu produktów "nowej żywności". Suszone robaki kupimy w całości, bądź w postaci sproszkowanej, jako składnik makaronu, ciastek czy ekologicznych kotletów. Decyzja Rady to konsekwencja oceny przeprowadzonej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Uznał on w styczniu 2021, że larwy są bogatym źródłem białka, tłuszczu i błonnika, czyli mogą służyć za zrównoważone źródło pożywienia o niskiej emisji dwutlenku węgla. Nowa żywność to produkty, które nie były stosowane na szeroką skalę w UE w celach konsumpcyjnych przez ludzi przed dniem 15 maja 1997 r. Może to być np. żywność nowoopracowana, innowacyjna lub też wyprodukowana z zastosowaniem nowych technologii i procesów produkcji. Do nowej żywności zalicza się również tradycyjną żywność pochodzącą z państw trzecich, tj. spożywaną poza obszarem Unii Europejskiej, która nie została wprowadzona do obrotu na rynek unijny na masową skalę. Larwa mącznika młynarka jest pierwszym owadem w tym zestawieniu.
Polecany artykuł:
Mącznik młynarek - być może zjadacie go, nawet o tym nie wiedząc
Mącznik młynarek to chrząszcz, którego larwy osiągają rozmiar do 30 mm. Specjał z jadłospisów przyszłości sam występuje zazwyczaj w produktach żywnościowych - na przykład w niehigienicznie utrzymywanych magazynach zboża i mąki. Warto dodać, że nie wszyscy mogą go jeść. U osób uczulonych na krewetki i roztocza może on wywołać reakcję alergiczną.