Na łamach periodyku „Viruses” naukowcy z University of California, Davis opisali nowatorską metodę uzyskiwania przeciwciał przeciw SARS-CoV-2. Wytwarzają je w kurzych jajach.
„Z pomocą kur można wyprodukować mnóstwo przeciwciał - mówi prof. Rodrigo Gallardo, autor publikacji. - Oprócz niskich kosztów wytwarzania tych przeciwciał przez kury, można je szybko aktualizować z pomocą kolejnych, nowych antygenów, co pozwoli na ochronę przed kolejnymi wariantami wirusa” - wyjaśnia badacz.
Ptaki produkują przeciwciała typu IgY, które są podobne do ludzkich IgG. Nie powodują dzięki temu alergii czy innych niepożądanych reakcji układu odpornościowego. Jedna kura znosi średnio 300 jaj rocznie.
Prof. Gallardo i jego koledzy "skłaniają" kury do produkcji przeciwciał, podając im po dwie dawki trzech różnych szczepionek skierowanych przeciw białku kolca SARS-CoV-2. Oczyszczone przeciwciała okazały się skuteczne w neutralizowaniu wirusa. Jeszcze skuteczniej działały przeciwciała pobrane z krwi kur, ale do dużych ilości tych przeciwciał dostęp jest utrudniony. Badacze liczą w pierwszej kolejności na zastosowanie produkowanych w jajach przeciwciał do ochrony szczególnie zagrożonych osób. Mówią np. o produkcji zawierającego przeciwciała spreju.
COVID-19 w Polsce
W Polsce stosowane są szczepionki dwudawkowe firm Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Novavax oraz jednodawkowa Johnson & Johnson.
Zgodnie z opublikowanymi w niedzielę 17 lipca danymi dzienna liczba szczepień wyniosła 593. W pełni zaszczepionych jest w Polsce 22 521 154 osoby. Podano 11 974 043 dawki przypominające. Po podaniu ponad 54 mln 648 tys. dawek zgłoszono 18 611 niepożądanych odczynów. Większość z nich była łagodna, objawiająca się zaczerwienieniem i krótkotrwałą bolesnością w miejscu wkłucia.