Wigilia to uroczysta wieczerza poprzedzająca Boże Narodzenie. To zdecydowanie magiczny czas chrześcijan, w którym spotykamy się z naszymi najbliższymi i świętujemy. Podczas kolacji przyjęło się, że na stole powinno znaleźć się aż 12 różnych bezmięsnych potraw. Dlaczego? Symbolizują one uczniów Jezusa, których było właśnie 12. Istnieją tez inne wytłumaczenia, co do tego przesądu. Dwanaście dań podczas tych świąt utożsamiano z bogactwem. Kiedyś był to nawet pogański zwyczaj dziękowania za zbiory - liczba ta oznaczała liczbę miesięcy.
Co ciekawe, kiedyś wigilię przygotowywano zaledwie siedem potraw, które symbolizowały liczbę dni w tygodniu. Siódemka symbolizuje także doskonałość oraz całość. Tę niepisaną tradycję kultywowano przede wszystkim w ubogich rodzinach, których nie było stać na przygotowanie obfitej kolacji.
Zwyczajowo przyjęto także, że w dzień Wigilii każdy do rozpoczęcia oficjalnej wieczerzy pości, aby później spróbować każdej potrawy, nawet w małych ilościach. To ważne - istniej przesąd, że jeśli nie zje się każdego dania, można mieć pecha w nadchodzącym nowym roku.
12 potraw wigilijnych. Co oznaczają?
W zależności od regionu w Polsce, potrawy wigilijne w poszczególnych miejscach nieco się różnią. Jednak każdy z nas zna karpia, rybę po grecku, uszka, pierogi z kapustą i grzybami czy kompot z suszu. Każde z dych tradycyjnych dań ma swoje znaczenie.
- Zupa grzybowa — grzyby to symbol zdrowia, siły. Dary lasu.
- Czerwony barszcz — miał zapewnić jedzącym urodę i długie życie.
- Pierogi z kapustą i grzybami — kapusta miała też dać zdrowie.
- Sałatka jarzynowa — oczywiście nie powinny być to warzywa z mięsnego rosołu. Co prawda nie ma już postu w Wigilię, ale zwyczaj niejedzenia rzeczy z mięsem w tym dniu jest bardzo mocno zakorzeniony w kulturze.
- Śledzie — ryby są bardzo ważne podczas kolacji wigilijnej, to symbol chrześcijaństwa.
- Kapusta z grochem — miała zapewnić witalność i ochronę przed złymi mocami.
- Karp — popularność karpia wzięła się z czasów PRL-u, kiedy nie można było dostać innych ryb (karp jest dość łatwy w hodowli i stosunkowo tani).
- Ryba po grecku — to inaczej ryba w pomidorach.
- Kompot z suszonych owoców — znajdujące się w nim owoce miały zapewnić długie życie, miłość, dobre zdrowie, oraz pomóc odpędzić złe duchy.
- Sernik — to ciasto już na stałe zakorzeniło się w polskiej kulturze. Jest pewnym ukoronowaniem posiłku i trwałym elementem Świąt Bożego Narodzenia, ale i Wielkanocy.
- Makowiec — mak to znak szczęścia i bogactwa.
- Kutia — symbolizuje dominację życia (pszenicy) nad śmiercią i ciemnością.
Masz dla nas ciekawy temat lub jesteś świadkiem wyjątkowego zdarzenia? Napisz do nas na adres [email protected]!