Ten popularny produkt zniknie z półek?
Bojkot firm rosyjskich trwa. Sankcje nałożone na ten kraj oraz zachęcanie do niekupowania towarów od firm, które nadal współpracują z Rosją mają na celu wywarcie nacisku gospodarczego na agresora by zakończył działania wojenne w Ukrainie. Wiele firm, które do tej pory nie zerwało współpracy z Rosją jest bojkotowanych przez konsumentów.
To właśnie ze względu na prośby konsumentów jedna z popularnych firm zdecydowała się na zmianę nazwy jednego ze swoich produktów. Jeśli lubicie Musztardę Kielecką, to musicie przygotować się na to, że na sklepowych półkach nie znajdziecie już musztardy „rosyjskiej” od teraz nazywać się będzie ona „ostra”.
Producenci musztardy zapewniają, że że zmiana dotyczy to tylko nazwy na opakowaniu, a nic nie zostało zmienione w składzie tego sosu.
„Z początkiem kwietnia dotychczasowa nazwa Musztardy Kieleckiej rosyjskiej ulegnie zmianie. Przychylając się do sugestii konsumentów, podjęto decyzję, aby od tego momentu nosiła ona określenie” ostra „. Jej licznych sympatyków pragniemy przy tym zapewnić, że sam produkt pozostanie niezmieniony” – napisali na Facebooku przedstawiciele WSP „Społem”
Chociaż firma zapewnia, że zmieniła nazwę na prośbę konsumentów to komentarze klientów pod wpisem firmy są różne. Internauci w komentarzach żartują, że przy takim podejściu wkrótce zmianie ulegną inne nazwy potraw. Jak np. beza Pavlova, czy popularny gulasz Strogonow. Są też inne propozycje nazwy dla tej musztardy.
„Ja bym zmienił nazwę na kozacką" – piszą internauci
Warto wiedzieć, że musztarda rosyjska to jedynie nazwa zwyczajowa bardzo ostrej musztardy i nie ma nic wspólnego z tym krajem. Musztardę tą wytwarza się z dodatkiem czarnej gorczycy, która jest bardziej pikantną odmianą.
Czy w takim razie ze stołów zniknąć powinna też musztarda kremska? Tu sytuacja jest podobna jak w wypadku pierogów ruskich, których nazwa jak zapewne już wiecie wywodzi się od Rusi Czerwonej, a nie Rosji. Podobnie jest z musztardą kremską, jej nazwa nie jest związana z Krymem. Przymiotnik ten pochodzi od miasteczka Krems an der Donau w Austrii. Jednym ze składników sosu jest zaś ocet winny Kremstal. Obecnie tą nazwą określa się po prostu łagodniejszy typ musztardy, o lekko słodkim smaku.
Jeśli doszukiwać się „rosyjskich korzeni” w musztardzie to na cenzurowanym powinna znaleźć się musztarda sarepska, ponieważ gorczycę odmiany sarepskiej w dużej ilości uprawia się właśnie na terytorium Rosji.
Masz dla nas ciekawy temat lub jesteś świadkiem wyjątkowego zdarzenia? Napisz do nas na adres [email protected]. Czekamy na zdjęcia, filmy i newsy z Waszej okolicy!