"Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o wykryciu bakterii Salmonella w określonej poniżej partii salami pochodzącego z Włoch. Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego" - czytamy w komunikacie GIS. Producent we Włoszech jak i dystrybutor w Polsce wdrożyli już procedurę wycofania wskazanej partii ze sprzedaży.
Ze sprzedaży wycofana została partia Nr. 16 Salame Strolghino. Data minimalnej trwałości, którą znajdziemy na opakowaniu to: 01/05/2023, 30/04/2023, 28/04/2023. Jeśli zakupiliście ten produkty, to lepiej szybko pozbądźcie się go z lodówki. GIS podkreśla, że nie wolno spożywać produktu.
Salmonella - co to? Jakie są objawy zakażenia?
Salmonella to rodzaj bakterii z rodziny Enterobacteriaceae, grupujący Gram-ujemne względnie beztlenowe pałeczki. Objawy początkowe zakażenia podobne są do zwykłego nieżytu żołądka i jelit. Występować mogą również:
- ostry ból brzucha,
- ból głowy,
- dreszcze,
- gorączka.
W przypadku pojawienia się wymienionych objawów należy natychmiast skonsultować się z lekarzem. Do zakażenia salmonella może dochodzić między innymi wskutek nieprawidłowego przechowywania żywności.
Polecany artykuł: