Ranking najbardziej zanieczyszczonych owoców i warzyw.
Chcąc zapewnić sobie zastrzyk witamin ze zjadanych owoców możemy zwiększyć prawdopodobieństwo wystąpienia raka, niepłodności albo upośledzenie seksualności. Co roku brytyjski rząd co roku testuje próbki artykułów spożywczych, aby sprawdzić, czy w sprzedawanej żywności nie ma śladów chemikaliów używanych w trakcie ich uprawy. Dane dostarczone przez Pesticide Action Network (PAN), wykazały obecność aż 122 różnych pestycydów w najbardziej zanieczyszczonych produktach. Część z odnalezionych w żywności pestycydów ma działanie kancerogenne, inne mogą wpływać na płodność i funkcje seksualne. Spożywanie dużej liczby produktów zawierających „pestycydowy koktajl” może upośledzać układ oddechowy lub powodować dezorientację, bóle głowy i osłabienie. Których owoców lepiej unikać w codziennej diecie? Na szczycie listy owoców i warzyw skażonych pestycydami znalazły się winogrona i pomarańcze. Za raz za nimi uplasowały się jeszcze: suszone owoce (np. rodzynki), zioła, gruszki i groszek (jadalne strąki). Mocno ponad 50% z testowanych produktów tego typu zawierały w sobie groźne dla zdrowia pestycydy. Na liście płodów rolnych z dużą zawartością pozostałości po opryskach znajdziecie również: fasolę w strąkach, okrę, sałatę, fasolę suszoną, marchewki i mango.
Masz dla nas ciekawy temat lub jesteś świadkiem wyjątkowego zdarzenia? Napisz do nas na adres [email protected]. Czekamy na zdjęcia, filmy i newsy z Waszej okolicy!