Spis treści
- Napój z imbiru, pomarańczy i kurkumy doskonale wzmocni naszą odporność
- Jak wykonać napój na wzmocnienie odporności i dlaczego, warto go pić?
Jeszcze zaledwie kilka dni temu cieszyliśmy się prawdziwym babim latem. Temperatura za oknem przekraczała 20 stopni Celsjusza, a po wyjściu na jesienny spacer otulało nas ciepłe słońce. Jednak jesienią temperatury mogą gwałtownie spadać, zwłaszcza wieczorem i o poranku. Niska temperatura, ubrania, niedostosowane do panującej za oknem aury, przeszywający wiatr oraz częste opady deszczu, sprawiają, że w okresie jesienno-zimowym łatwo możemy złapać infekcję. Warto zatem pomyśleć o wzmocnieniu odporności. Nie trzeba wcale od razu udawać się do apteki i kupować całego kosza przeróżnych specyfików. Wystarczą trzy składniki, które bardzo możliwe, że masz w swoim domu! Jeśli nie, bez najmniejszych problemów dostaniesz je w każdym sklepie.
Zobacz także: Rozpoczął się sezon na kasztany. Sprawdź, do czego można je wykorzystać
Napój z imbiru, pomarańczy i kurkumy doskonale wzmocni naszą odporność
Najlepsze napoje wspierające odporność to te, które zawierają składniki bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty. Warto po nie sięgać przez cały rok, zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy panująca na zewnątrz aura sprzyja rozwojowi wirusów i bakterii. Jeśli szukasz prostego, a zarazem skutecznego sposobu na wzmocnienie odporności, koniecznie sięgnij po prosty napój z trzech składników: pomarańczy, świeżego imbiru oraz kurkumy. Imbir i kurkuma to popularne przyprawy o licznych korzyściach zdrowotnych, zwłaszcza ze względu na ich właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne i wspierające odporność. Dodatkowo imbir zawiera gingerol, który ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Regularne spożywanie imbiru może pomóc w redukcji stanów zapalnych, wspierać układ odpornościowy, a jego właściwości rozgrzewające pomagają w walce z przeziębieniami i infekcjami. Imbir wspomaga także procesy trawienne i korzystnie wpływa na poziom cukru we krwi. Natomiast kurkuma, a w zasadzie jej składnik aktywny, czyli kurkumina, ma bardzo silne właściwości przeciwzapalne. Jest stosowana w terapii stanów zapalnych, a nawet przewlekłych chorób. Kurkumina jest silnym przeciwutleniaczem, co pomaga neutralizować wolne rodniki i chronić komórki przed uszkodzeniem. Podobnie jak imbir, kurkuma wspiera zdrowie układu pokarmowego, a także może łagodzić objawy niestrawności i zapalenia żołądka.
Zobacz także: To będzie najmodniejszy kolor paznokci tej jesieni. Nie chodzi wcale o czerwień i brąz
Jak wykonać napój na wzmocnienie odporności i dlaczego, warto go pić?
Jak wykonać napój na wzmocnienie odporności? Jest to prostsze, niż myślisz! Wystarczy wycisnąć sok z 1 pomarańczy, dodać do niego łyżkę kurkumy oraz 20 g. startego imbiru, a następnie dokładnie wymieszać.
Spożywanie imbiru i kurkumy, zarówno w formie przypraw, napojów, jak i suplementów, może przyczynić się do ogólnej poprawy zdrowia, wzmocnienia odporności, redukcji stanów zapalnych i wsparcia funkcjonowania układu pokarmowego. Warto po nie sięgnąć, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.