Czernidłak kołpakowaty rośnie latem na polach, łąkach, a nawet w ogródkach. Ma specyficzny pionowy kształt i należy do rodziny grzybów blaszkowych. Miłośnicy rydzów i kurek dobrze jednak wiedzą, że blaszka jeszcze nie oznacza, że grzyb jest trujący. W tym wypadku to zdrowa przekąska, która posiada również specyficzny, słodki smak. Zbierając go, powinniśmy być jednak ostrożni. Czernidłaka kołpakowatego można łatwo pomylić z czernidłakiem pospolitym, który może okazać się niebezpieczny, chociaż również jest jadalny. Nie wolno go jeść nawet 3 dni przed spodziewanym piciem alkoholu. Pamiętajcie również, że jeśli nie posiadacie dostatecznej wiedzy o grzybach, lepiej ich nie zbierać lub zabrać ze sobą specjalistę! W naszych koszykach zbyt często lądują okazy, których tam być nie powinno!
Czernidłak kołpakowaty - jakie ma wartości?
Czernidłak kołpakowaty może okazać się miłą niespodzianką w ogrodzie, jeśli tylko wiemy, jakie ma wartości i jak należy go przygotowywać. Pamiętajcie, że żadnych grzybów nie powinno łączyć się z alkoholem! Na co dobry jest czernidłak kołpakowaty?
- obniża poziom cukru we krwi
- działa antynowotworowo
- obniża ciśnienie krwi