Niebieskie banany istnieją i smakują jak coś zupełnie innego!
Nazwa tych owoców pochodzi od ich nietypowego koluru skórki. W trakcie okresu dojrzewania tych owoców, ich skórka jest błękitna. Ale żeby je zjeść należy poczekać, gdy staną się bladożółte. Miąższ, ten ma taki sam kolor, jak klasyczny banan. Ale to jego smak i konsystencja budzą największe zainteresowanie wśród smakoszy. Miąższ Blue Java jest bardzo słodki i ma kremową konsystencję, w związku, z czym przypomina lody waniliowe. Ze względu na ten nietypowy smak hawajskie banany Blue Java nazywane są często bananami lodowymi. Wiele osób używa tej odmiany bananów jako wegańskiej alternatywy dla lodów wanilinowych – wystarczy je zamrozić i gotowe! Oczywiście niebieskie banany jada się też na surowo, a także w formie smoothie.
Ta nietypowa odmiana bananów wywodzi się z Azji Południowo-Wschodniej. Stamtąd odmiana ta rozprzestrzeniła się do innych zakątków świata. Są też uprawiane na Hawajach, w Australii i Ameryce Środkowej. Niestety w Polsce znalezienie tych owoców jest bardziej, niż trudne, ale jest na to pewne rozwiązanie. Sadzonkę bananowca Blue Java można kupić przez internet i spróbować zasadzić w ogródku albo w szklarni. Ta odmiana jest bowiem bardziej odporne na chłodny klimat, niż tradycyjne banany. Zanim, jednak zdecydujemy się na posadzenie bananowca trzeba pamiętać, że to drzewo może urosnąć nawet do sześciu metrów wysokości i trzech metrów szerokości. Więcej intrygujących odmian bananów (w tym Blue Java) znajdziecie w zamieszczonym materiale wideo.