Najdroższy chleb świata zawiera składniki najlepszej jakości. W skład ciasta wchodzi organiczna mąka z komosy ryżowej, nasiona chia, płatki owsiane i suszone pomidory, a także twarda woda z gór Algatocin. Chleb słodzony jest tzw. Suchym miodem i doprawiony solą kamienną, wydobywaną ręcznie. Na jego cenę mają jednak wpływ głównie dwa dodatki: jadalne złoto i srebrny pył, płatki i listki. Te dwa składniki dodawane są do masy oraz wykorzystywane do posypania bochenka.
Właściciel piekarni wypiekającej najdroższy chleb świata Juan Manuel Moreno tłumaczy, że złoto i srebro nie mają smaku, więc chleb "nie traci nic na swoim tradycyjnym smaku, przenoszącym w inną epokę". Dodatek srebra i złota wpływa za to korzystnie na działanie organizmu, pomaga wyeliminować toksyny i spowalnia procesy starzenia się skóry.
Kto kupuje najdroższy chleb świata?
Wbrew pozorom, najdroższy chleb świata ma wielu zwolenników. Moreno wysyła swój chleb głównie do krajów arabskich, Rosji i Chin, a także do Los Angeles. Regularne dostawy płyną do Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Piekarz przytacza też historię jednego z kupujących – emeryta, który stwierdził, że nie chce umrzeć nie spróbowawszy tego chleba.
Jeśli myślicie, że po opracowaniu najdroższego chleba świata Moreno osiądzie na laurach, to jesteście w błędzie. Piekarz pracuje już nad recepturą chleba, który może kosztować nawet 10 tys. euro. Będzie to produkt dostosowany do osobistych wymagań klienta i to właśnie klient będzie miał ostatnie słowo.