Lubisz gorzką czekoladę? Nie mamy dobrych wiadomości. Amerykanie przeprowadzili testy, które wykazują, że może ona poważnie zaszkodzić zdrowiu. Na 28 przebadanych tabliczek ciemnej czekolady w składzie aż 23 z nich stwierdzono obecność kadmu i ołowiu. Metale mogły przedostać się do nich przez kontakt z powietrzem lub podłożem przy nieodpowiednim zabezpieczeniu. Amerykański magazyn konsumencki "Consumer Reports" opisał całą sytuację i zaalarmował do kupujących. Sprawa dotyczyła popularnej szwajcarskiej marki Lindt.
Spożycie około 30 g dziennie czekoladek zawierających metale ciężkie spowodowałoby u osoby dorosłej przekroczenie ich poziomu akceptowalnego w organizmie i mogłoby poważnie zaszkodzić.
Metale ciężkie w czekoladzie - dlaczego są tak szkodliwe?
Przeciętne spożycie czekolady na osobę w Szwajcarii wynosi 11,3 kg rocznie! Metale ciężki u osoby dorosłej powodować mogą między innymi nadciśnienie i uszkadzać nerki. Osłabiają również naszą odporność. Na ich szkodliwe działanie narażone są zwłaszcza kobiet w ciąży i rozwijające się w nich dzieci. Zdaniem naukowców metale mogą poważnie wpływać na rozwój mózgu, a nawet powodować niskie IQ.