Pamiętacie te memy, że prawdziwa dorosłość jest wtedy, kiedy wyjmujecie nową gąbkę do mycia naczyń? Pora wejść na wyższy level! Od teraz zanim chwycicie za nową gąbkę, musicie dopasować ją do naczyń. Spokojnie, pomożemy Wam przez to przebrnąć.
Zazwyczaj nie zwracamy uwagi na gąbkę, którą myjemy nasze naczynia. Często pakowane są one ta, że w zestawie mamy kilka kolorów. Nie przypadkowo tak się dzieje!
Polecany artykuł:
Od teraz kiedy zmywamy naczynia, musimy patrzeć na kolory naszej gąbki. Najtwardsza z nich, która zmyje największe zabrudzenia to ta, która ma zielony kolor. Trzeba jednak uważać, bo może porysować powierzchnię danego naczynia. Tuż po niej, z mniejszą, lecz wciąż mocną siłą, myje gąbka czerwona. Ona nie będzie miała takiej siły i jest mniejsza szansa na porysowanie naczyń.
Naczynia, o które powinniśmy się martwić najbardziej - takie jak kieliszki do wina, szklanki czy porcelana, najlepiej potraktować niebieską lub żółtą gąbką. Żółta świetnie poradzi sobie ze szklankami i kieliszkami do wina, natomiast niebieska, określana najdelikatniejszą ze wszystkich, z porcelaną i - co ważne - patelniami czy brytfankami.