Spis treści
- Jedzenie w szpitalach. Zdjęcia pacjentów nie pozostawiają złudzeń!
- Jedzenie w szpitalach. Raport NIK
- Jedzenie w szpitalach. Jaki jest koszt wyżywienia pacjentów?
Jedzenie w szpitalach. Zdjęcia pacjentów nie pozostawiają złudzeń!
Najtańsze wędliny, stare pieczywo, spleśniałe owoce. Przykłady można by mnożyć. Szpitalna dieta od lat zaskakuje i, niestety, naprawdę tak wygląda. Potwierdzają to zdjęcia pacjentów i ich rodzin umieszczane od lat na facebookowych stronach Posiłki w szpitalach oraz Polskie Posiłki W Szpitalach. KLIKNIJ W GALERIĘ I SPRAWDŹ, JAK KARMIĄ W POLSKICH SZPITALACH >>>
Wielu pacjentów skarży się, że nie głoduje tylko dlatego, że rodziny donoszą im jedzenie. Jak jednak przetrwać podczas pandemii koronawirusa, gdy odwiedziny w szpitalach są mocno ograniczone? W niektórych przypadkach może być to trudne, a na pewno skutkuje utratą kilku kilogramów.
Jedzenie w szpitalach. Raport NIK
Na problem żywienia w szpitalach w 2018 r. zwróciła uwagę Najwyższa Izba Kontroli. Wskazała w raporcie, że system ochrony zdrowia nie gwarantuje prawidłowego żywienia pacjentów.
– Przepisy nie określają norm żywieniowych pacjentów, jakości produktów, zasad kontroli usług żywienia szpitalnego, czy zasad zatrudniania dietetyków na oddziałach. Dostarczane produkty nie usprawniają funkcjonowania organizmu, a czasem mogą szkodzić – alarmowała NIK.
Podkreśliła, że w większości kontrolowanych szpitali pacjenci otrzymywali posiłki nieadekwatne do stanu zdrowia, z surowców niskiej jakości i o niewłaściwych wartościach odżywczych. Zdarzały się także przypadki, że jadłospisy diety podstawowej nie pokrywały się z danymi deklarowanymi przez producentów na etykietach produktów.
Badania próbek posiłków szpitalnych przeprowadzonych na zlecenie NIK przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Inspekcji Handlowej wykazały także niedobory składników odżywczych, mogących powodować uszczerbek na zdrowiu pacjentów. To np.: odwapnienie, zmiękczenie i zniekształcenie kośćca, niedokrwistość, niedotlenienie tkanek, nadmierna pobudliwość mięśniowa, drżenie i bolesne skurcze mięśni, stany lękowe, bezsenność, nadciśnienie czy zaburzenia w funkcjonowaniu nerek.
NIK podkreśliła także w raporcie, że prawo nie reguluje zasad zatrudniania dietetyków, a część szpitali nie widziała potrzeby udziału dietetyka w procesie żywienia pacjentów.
Jak wskazała NIK, o skuteczności leczenia pacjentów w szpitalach decyduje nie tylko właściwie prowadzony przez personel medyczny proces leczniczy, ale także prawidłowe żywienie chorych oraz edukacja żywieniowa.
Jedzenie w szpitalach. Jaki jest koszt wyżywienia pacjentów?
NIK poinformowała w raporcie, że średni dzienny koszt wyżywienia w kontrolowanych szpitalach w latach 2015-2017 kształtował się na poziomie od 9,55 zł do 17,99 zł, zaś średni koszt surowców użytych do przygotowania posiłków wynosił jedynie od 3,70 zł do 8,46 zł. Dane o kosztach „wsadu do kotła” możliwe były do oszacowania jedynie w szpitalach prowadzących własne kuchnie.
Polecany artykuł: