Tylko gdzieś, w tyle głowy, kołacze się z pozoru głupie, ale jednak nurtujące pytanie: skąd się bierze tzw. mleko z kokosa lub migdału? Nie jest to fizyka kwantowa, a jeśli macie naprawdę dużo cierpliwości, możecie przygotować je nawet sami w domu. Jeśli jednak po przeczytaniu instruktażu stwierdzicie, że to za dużo pracy, nie zniechęcajcie się do samego pomysłu, bo na napoje owsiane i kokosowe łatwo trafić w większości sklepów spożywczych.
Wśród bardziej popularnych propozycji królują tzw. napoje roślinne Alpro, które można wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Do wyboru mamy gamę produktów w różnych wersjach i o różnych smakach. Napoje roślinne Alpro powstają w 100% na bazie roślin, dzięki czemu nie zawierają laktozy. W zależności od wariantu mogą być także często źródłem witamin: B2, B12 i D oraz błonnika czy wapnia. Nie musimy się więc obawiać tego, że nie znajdziemy w nim potrzebnych witamin i substancji obecnych w mleku. Szczególną uwagę warto zwrócić na Alpro owsiane o kremowej konsystencji, które sprawdzi się w porannej owsiance czy naleśnikach.
A osoby, które lubią idealną piankę mogą wybrać wersję Alpro Barista.
To, co wyróżnia Alpro Barista to kwestia pianki, jaką można stworzyć, by podbić smak kawy. Produkty Alpro, to także świetne rozwiązanie dla osób, które nie tolerują laktozy. Roślinne napoje są pod tym względem bezpieczne. Oprócz tych zalet warto pamiętać, że napoje roślinne Alpro są wzbogacane w witaminy oraz wapń - niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ulubiona kawa, shake lub płatki na mleku ze świadomością, że dostarczamy naszemu ciału tego, czego potrzebuje i jednocześnie ograniczamy znacząco nasz ślad węglowy? Wszystko za jednym zamachem!
Jak zrobić napój migdałowy?
- Szklankę całych surowych migdałów zalej wrzątkiem i pozostaw na około 10 minut
- Po upłynięciu tego czasu opłucz migdały w zimnej wodzie, pozwoli to łatwiej obrać nasiona
- Migdały należy odcedzić i obrać, następnie umieścić w blenderze
- Dolej 4 szklanki wody i blenduj całość około 8-10 minut
- Przy pomocy kilkakrotnie złożonej gazy odcedź płyn przelewając je do naczynia, w którym będziesz finalnie przechowywać płyn
Jak zrobić napój kokosowy?
- wiórki kokosowe zalej wodą
- pozostał na około 8-9 godzin
- zblenduj je dokładnie z wodą
- przelej roztwór przez gazę by odcedzić wiórki, które możesz jeszcze wykorzystać do deserów
- uzyskane napój możesz przelać do naczynia, w którym będziesz finalnie go przechowywać
Materiał sponsorowany na zlecenie marki Alpro