Polacy uwielbiają grzybobranie oraz potrawy, do których przygotowania potrzebne są dary lasy. Jesienią niemalże każdy mieszkaniec naszego kraju udaje się na poszukiwania dorodnych okazów borowików czy podgrzybków do pobliskich lasów. Oczywiście, najlepiej smakują potrawy przygotowane ze świeżo zebranymi grzybami. Jednak sezon na grzyby jest dość krótki, a często chcemy zachować także nieco tych aromatycznych i pysznych płodów natury także na zimę. Nie jest to jednak możliwe bez odpowiedniego przygotowania tych smakowitych plonów natury. Najczęściej grzyby przetrzymujemy w formie suszonej - po oczyszczeniu kroimy je na cienkie plastry i suszymy w specjalnych suszarkach. Niektóre rodzaje grzybów, jak np. borowiki, podgrzybki czy rydze, znakomicie sprawdzą się także w formie marynowanej. Inną formą przechowywania grzybów, podobnie, jak mięsa i warzyw jest ich mrożenie.
Zobacz także: To najdroższy grzyb świata. Znajdziesz go w polskich lasach
Jak długo można mrozić grzyby?
Zapewne niejednokrotnie w zamrażarce znaleźliście zamrożone grzyby, które w ujemnej temperaturze spędziły już nieco czasu. Stawaliście wówczas przed dylematem, czy produkt ten nadal jest zdatny do spożycia, czy może ze względów bezpieczeństwa i dbałości o własne zdrowie lepiej go wyrzucić. Ile zatem można przechowywać mrożone grzyby? Po jakim czasie nie są już zdatne do spożycia i lepiej je wyrzucić? Spieszymy z odpowiedzią. To, jak długo można przechowywać grzyby w zamrażarce, zależy od tego, w jakiej formie zostały one poddane procesowi mrożenia. Niektóre rodzaje, jak np. borowiki czy podgrzybki, śmiało możemy mrozić świeże, bez uprzedniej obróbki termicznej. Jeśli w taki sposób zamroziliście grzyby, mogą one spoczywać w zamrażarce (w temperaturze co najmniej -20 stopni Celsjusza) około 6-8 miesięcy. Jeśli natomiast uprzednio poddaliśmy grzyby obróbce termicznej (warto tak zrobić w przypadku rydzów i kurek, aby nie były gorzkie po rozmrożeniu), mogą być przechowywane znacznie dłużej, bo nawet rok. Pamiętajmy jednak o odpowiedniej temperaturze. Wart także przed mrożeniem podzielić grzyby na mniejsze porcje, aby podczas rozmrażania wyjąć jedynie tyle, ile potrzebujemy, gdyż grzybów, podobnie, jak wiele innych produktów spożywczych, po rozmrożeniu nie powinno się ponownie zamrażać.