Każdy z nas to zna, szczególnie w okresie Wielkanocnym, kiedy gotujemy znacznie więcej jajek niż normalnie. Dlaczego w ogóle jajka pękają podczas gotowania? Powód jest banalny. Najczęstszym powodem jest wkładanie do gorącej wody zimnych dopiero co wyciągniętych z lodówki jajek. Drastyczna różnica temperatur sprawia, że skorupka prawie na pewno pęknie. Nigdy nie wsadzaj jajka z lodówki prosto do wrzątku. Najlepiej będzie, jak wyjmiesz je z niej na pół godziny przed gotowaniem.
Jednak to i tak nie gwarantuje nam sukcesu. Jak więc uniknąć pękającej skorupki? Do wody, w której znajdują się jajka, dodaj łyżkę soku z cytryny lub taką samą ilość octu. To skutecznie je zabezpieczy. Ten prosty trick sprawi, że podczas gotowania jajko nie pęknie.
Jest jeszcze drugi sposób aby nie dopuścić do pęknięcia skorupki podczas gotowania. Jaki? Jest to delikatne nakłucie igłą zaokrąglonego czubka jajka – znajduje się tam pęcherzyk powietrza, a dzięki przekłuciu go ciśnienie narastające w gotującym się jajku znajdzie ujście i tym samym skorupka pozostanie nietknięta.
Trzeba pamiętać, że jajka są naprawdę zdrowe i cenne dla organizmu. Przede wszystkim są źródłem pełnowartościowego białka i aminokwasów. Dodatkowo zawierają nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym bardzo ważny dla naszego zdrowia kwas omega-3.
Masz dla nas ciekawy temat lub wystrzałową nowinę? Napisz do nas na adres [email protected]. Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy z Waszej okolicy!
Polecany artykuł: