Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofywaniu ze sprzedaży 6. smaków chipsów marki spotykanej w polskich sklepach. Chipsy to jedna z najpopularniejszych przekąsek w naszym kraju. Tym bardziej konsumenci i konsumentki powinni dowiedzieć się, o jaką markę i smaki chodzi. GIS informuje, że z półek znikają Long Chips – chipsy z puree ziemniaczanego 75g. Powód? Nieprawidłowe znakowanie (lub jego braku) w zakresie obecności składników alergennych. Chodzi o gluten, mleko i gorczycę. Substancje te są wymienione w składzie, nie są jednak w szczególny sposób wyróżnione lub podano niewłaściwą nazwę substancji alergennej. Zjedzenie chipsów przez osoby uczulone na wyżej wymienione alergeny może wywołać reakcje alergiczne. W dalszej części artykułu znajdziecie smaki chipsów wycofywanych ze sklepów.
Chipsy wycofane ze sprzedaży - jakie smaki znikają z półek sklepowych?
W komunikacie GIS czytamy, że wycofywanych jest 6 smaków chipsów z puree ziemniaczanego Long Chips 75g. Wycofaniu podlegają wszystkie numery partii z wszystkimi datami minimalnej trwałości. Poniżej znajdziecie listę wycofywanych smaków:
- Long Chips – chipsy z puree ziemniaczanego z bazylią
- Long Chips – chipsy z puree ziemniaczanego o smaku sera i zielonej cebulki
- Long Chips – chipsy z puree ziemniaczanego z papryką i majerankiem
- Long Chips - Chipsy z puree ziemniaczanego o smaku szpinakowym
- Long Chips - Chipsy z puree ziemniaczanego o smaku wasabi
- Long Chips - Chipsy z puree ziemniaczanego o smaku BBQ
Producentem chipsów jest "PERNES L" LTD "ČIPSI", Pernciems, LV-2105, Łotwa. Dystrybutorem - MERKURY S.A., ul. Sejneńska 16, 15-399 Białystok. Gis zaleca, by osoby uczulone na gluten, mleko i gorczycę oraz osoby z nietolerancją wskazanych alergenów nie spożywały produktów wskazanych w komunikacie.
Źródło: GIS
Polecany artykuł: