Zima to częsty okres przeziębień, dlatego ważne jest, by odpowiednio zadbać o nasz organizm. Jednym ze sposobów naszych babć są oczywiście herbaty, które działają odwadniająco i rozgrzewająco. Nie każdy potrafi jednak pić taką, która nie jest słodka, a w 100 g cukru znajdziemy nawet 405 kalorii. 1 łyżeczka od herbaty cukru (6 g) zawiera 25 kalorii. „Fjut” to produkt w pełni naturalny i bez żadnych dodatków lub konserwantów, którym już nasi pradziadowie zastąpili cukier w swojej diecie. Nazwa wzięła się najpewniej z rozciągliwej konsystencji produktu. Zalecany jest dla diabetyków oraz dla kobiet w ciąży, gdyż zawiera duże ilości żelaza i potasu, które korzystnie wpływają na naszą dietę.
Fijut - co to takiego?
Fjut to gęsty syrop z buraka cukrowego o karmelowym posmaku, nazywany również cyropem. Idealnie nadaje się do stosowania zamiast zwykłego, białego cukru. Używać można go nie tylko do herbaty. Fani syropu zachęcają do stosowania go do słodzenia domowych potraw lub wypieków. Ile kosztuje fjut? Syrop możemy znaleźć w cenie około 20 złotych za 200 gram. Jest bardzo wydajny, słoiczek starczy nam nawet na miesiąc przy częstym używaniu.
Herbata na zimę - jakie dodatki są najlepsze?
Rozgrzewająca herbata na zimę świetnie sprawdzi się z imbirem, miodem i cytryną. Wspomaga ona odporność organizmu i świetnie sprawdzi się w okresie przeziębienia. Przy chorobach dobrze sprawdzi się również napar z czarnego bzu.