Szuflada pod piekarnikiem w większości naszych kuchni używana jest w jednym celu: jako kolejne miejsce, gdzie możemy przechowywać sprzęty do gotowania. Z uwagi na jej rozmiary, nie da się tam włożyć dużych garnków i patelni typu wok. Ale przykładowo blachy czy tace mieszczą się tam idealnie i są sprytnym sposobem na schowanie czegoś dużego i jednocześnie cienkiego.
CZYTAJ TAKŻE: Rolnicy. Podlasie. Andrzej z Plutycz marzy o drogiej maszynie rolniczej [WIDEO]
Okazuje się jednak, że szuflada pod piekarnikiem znacznie ułatwia codzienne gotowanie. W jaki sposób? Producenci przekonują, że ta część została specjalnie tak zaprojektowana, aby podtrzymywała ciepło przygotowywanych przez nas potraw. Włożone tam dania nie podgrzewają się zatem tak szybko, jak w piekarniku, który jednak potrzebuje dużo czasu na wystudzenie.
W związku z tym, jeśli do obiadu lub kolacji przykładowo pieczemy pizzę, to aby utrzymać ją ciepłą do podania na stół, ale jednocześnie w celu ochrony przed wyschnięciem, warto włożyć całość do szuflady pod piekarnikiem. Trzeba też zwrócić uwagę, że dzięki tej funkcji możemy zadbać o nasze nerwy oraz udoskonalić cały proces gotowania. Wystarczy bowiem po jednym przygotowanym daniu włożyć je do szuflady i w spokoju zająć się kolejną potrawą.
CZYTAJ TAKŻE: Myślisz o zmianie auta? Rząd dopłaci nawet 13 tys. do zakupu używanego samochodu
Co jeszcze można tam powkładać? Producenci polecają jeszcze przechowywanie tam wcześniej ugotowanych ziemniaków, upieczonego mięsa i warzyw. Ważne jednak, aby wcześniej sprawdzić w instrukcji obsługi piekarnika, czy szuflada ma opisane wyżej funkcje.