Główny Inspektor Sanitarny opublikował na swojej stronie internetowej ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. W komunikacie czytamy o wycofaniu ze sklepów dwóch partii czekolady. Powodem jest skażenie jednego ze składników szkodliwym związkiem chemicznym - tlenkiem etylenu. Jest to substancja szkodliwa dla zdrowia i nie można ustalić jej bezpiecznych poziomów spożycia. Tlenkiem etylenu zanieczyszczony był sproszkowany imbir użyty jako dodatek do czekolady. GIS informuje o wycofaniu dwóch partii. Znikają one już ze sklepowych półek, ale możliwe, że część zdążono już sprzedać. Koniecznie sprawdźcie, o jaką czekoladę chodzi i poznajcie numer partii zanieczyszczonych tlenkiem etylenu. Jeśli ją kupiliście, pod żadnym pozorem nie powinniście jej spożywać.
Polecany artykuł:
Czekolada wegańska z kurkumą, imbirem i cytryną wycofana ze sklepów
GIS poinformował o prowadzonym przez bułgarską firmę Bio Benjamin Ltd. wycofaniu niektórych partii czekolady Happy Edition Curcuma Ginger Lemon 60g, ze względu na zastosowanie do jej produkcji sproszkowanego imbiru zanieczyszczonego tlenkiem etylenu. W związku z tym polski odbiorca, podmiot Eko – Wital Sp. z o.o., zdecydował o wycofaniu partii, które trafiły do sklepów zanim firma uzyskała informację o zanieczyszczeniu. Poniżej zamieszczamy zdjęcie oraz numery partii i daty przydatności do spożycia, po których można rozpoznać skażone tlenkiem etylenu czekolady:
- Nazwa produktu: Benjamissimo Happy Edition Curcuma Ginger Lemon 60g
- Nazwa produktu wg systemu Eko-Wital: Czekolada wegańska HE z kurkumą, imbirem i cytryną BIO 60 g., Kod EAN: 3800500804996
- Numery partii: 21147, 21161
- Data minimalnej trwałości: 27.05.2022, 10.06.2022
- Producent: Bio Benjamin Ltd
- Dystrybutor: Eko – Wital Sp. z.o.o., ul. Staniewicka 5, 03-310 Warszawa
Źródło: www.gov.pl/web/gis