Dynia to warzywo niezwykle bogate w witaminy, którego spożywanie sprzyja utrzymaniu pięknej sylwetki. Jedną z najzdrowszych jest dynia hokkaido. Jedzenie dyni wpływa między innymi na obniżenie za wysokiego ciśnienia tętniczego krwi. Obniża stężenie cholesterolu, ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne oraz zapobiega zaparciom. Jest cennym źródłem potasu, witaminy C, błonnika i przeciwutleniaczy.
Dynia ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego też cukrzycy mogą zjeść jej na raz około 200 g bez przeciwwskazań. Ponadto dynia oczyszcza i odkwasza nasz organizm.
Chociaż dynia pochodzi z ciepłych rejonów Ameryki, to w Polsce zadomowiła się już na dobre. To roślina jednoroczna, która występuje w około 20 gatunkach! W kuchni najczęściej stosujemy dynię zwyczajną lub równie popularną i łatwo dostępną w sklepach hokkaido. Świetnie sprawdza się przygotowana zarówno na słono, jak i słodko!
Dynia na słodko i na słono - najlepsze przepisy, proste dania z dyni
Z dyni przygotować możemy ciasta, placki, zupy, a nawet kompot! Bardzo popularna jest również dynia marynowana. Specjalnie dla Was zebraliśmy kilka bardzo prostych, a efektownych przepisów. Serwując te dnia z pewnością zaimponujesz rodzinie i znajomym.
- Kompot z dyni
- Babeczki z dynią i czekoladą
- Sałatka z dynią i fetą
- Zupa z pieczonej dyni
- Bułeczki z dynią na słodko
- Sernik dyniowy
- Risotto dyniowe