Co można zjeść po terminie? Ta lista jest długa. Niektórych rzeczy byś się nie spodziewał!
W Polsce, jak informuje Komisja Europejska, wyrzuca się nawet 9 mln ton jedzenia rocznie, na świecie 15 mld ton żywności. Badania naukowe pokazują, że niektóre produkty nadają się do spożycia po upływie ważności.
Na trwałość danego produktu składa się jego charakter, właściwości opakowania, a także sposób przechowywania. Głownie zaglądamy na napis na opakowaniu świadczący o tym, do kiedy dany produkt jest zdatny do spożycia. Jest jednak mała, ale znacząca różnica.
Daty ważności artykułów spożywczych są podane na opakowaniach w dwóch możliwych wersjach: "należy spożyć do" i "najlepiej spożyć przed".
"Należy spożyć do" to bezwzględna data przydatności do spożycia. Zazwyczaj tyczy się to mięs czy nabiału. „Należy spożyć przed” informuje nas, do kiedy produkt będzie zachowywał najlepsze walory. a zjedzenie go nie będzie niebezpieczne dla zdrowia. I choć producenci tego nie powiedzą, są produkty, które można jeść jeszcze długo. Jakie to produkty? Zobacz p-oniżej w galerii!
Co można zjeść po terminie? Ta lista jest długa. Niektórych rzeczy byś się nie spodziewał!
Często robimy zakupy w pośpiechu, a czasem bez większej refleksji wrzucamy produkty do koszyka, nie przyglądając im się uważniej. Potem, w domu okazuje się, że data ważności, na przykład fasolki, którą chciałyśmy przygotować na obiad, już minęła. Zazwyczaj jedzenie ląduje w koszu, nie zawsze jednak nadaje się ono do wyrzucenia!