Te produkty znikną z półek? Czego nie kupimy już w kwietniu?
Wolny wieczór, film, a do tego smaczne przekąski. Chipsy, popcorn, a może krakersy? Uwaga, za niedługo taka sytuacja może odejść do lamusa. 2 kwietnia 2021 roku w życie wchodzi rozporządzenie Komisji Europejskiej dotyczące tzw. tłuszczów trans, które zostało uchwalone w 2018 roku. Czym są tłuszcze trans? To utwardzone oleje roślinne. Bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Spożywanie ich w dużych ilościach grozi cukrzycą typu 2, zwiększa ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, obniża płodność, jest także szkodliwe dla kobiet w ciąży.
Co to oznacza dla nas? W kwietniu ze sklepowych półek może zniknąć dużo produktów. Inne będą miały zmieniony skład. O które produkty dokładnie chodzi? To nie tylko chipsy, fast foody czy popcorn. Lista jest długa! Sprawdźcie w naszej galerii.
Chipsy, fast foody, popcorn znikną ze sklepów już w kwietniu?! O co chodzi z tłuszczami trans?
Czy to oznacza, że w ogóle już nie kupimy chipsów, fast foodów czy chrupek w kwietniu? Odpowiadamy: nie. Co prawda, część z nich może zostać wycofana. Pozostałe będą jednak musiały zmienić swój skład, by "pozbyć się" wspomnianych tłuszczów trans. Dodajmy, że tłuszcze trans znajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego, jak np. mleku czy wołowinie. Ich drugi rodzaj (ten znacznie niebezpieczny) - to przemysłowe tłuszcze trans. Powstają one z płynnych olejów roślinnych. I to właśnie je dodaje się m.in. do popcornu, herbatników czy chrupek. Od 2 kwietnia 2021 roku maksymalna dopuszczalna zawartość przemysłowych tłuszczów trans w produktach spożywczych wyniesie 2g na 100g tłuszczu. Rozporządzenie nie dotyczy produktów odzwierzęcych.