Drożeje kapusta, pietruszka, sałata masłowa czy cebula. Aktualne ceny żywności dają się Polakom we znaki. Podwyżki odczuwalne są w wielu dziedzinach, jednak nikt nie spodziewał się, że zapłaci w tym roku tak dużo za zwykłe warzywa. Czemu ceny są tak wysokie? Jak wynika z wypowiedzi ekspertów, to zimna wiosna znacznie opóźniła wegetację roślin. To z kolei przełożyło się na wzrost cen części warzyw. Maciej Kmera, rzecznik prasowy Warszawskiego Rolno-Spożywczego Rynku Hurtowego w Broniszach, który jest największą giełdą produktów rolnych w regionie, mówi, że wiosna odbiła swoje piętno na cenach - część z nich zdecydowanie zdrożała. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez Narodowy Bank Polski, wzrost cen towarów i usług w 2021 ma się ukształtować na poziomie 2,6 proc. oraz niewiele wyżej - 2,7 proc. - w 2022 roku. Ceny żywności natomiast według tej samej projekcji mają sięgnąć odpowiednio 4,8 proc., 1,6 proc. oraz 2,3 proc., czyli w 2020 roku jeszcze ciągnęły inflację w górę, a w kolejnych latach powinny się obniżać. Tak jednak nie jest - warzywa drożeją.
Warzywa w 2021 r. są droższe niż w poprzednim
Mroźna i śnieżna zima przyczyniła się do znacznego wzrostu cen warzyw. Co prawda, na razie nic nie wskazuje na to, by groziła nam susza, ale z drugiej strony sezon wegetacyjny jest nieco opóźniony.
ZOBACZCIE W GALERII PONIŻEJ JAK WYGLĄDAJĄ CENY WARZYW W TYM ROKU: