Co jeść przy IBS?
Dieta przy IBS powinna być lekkostrawna, bogata w błonnik rozpuszczalny i dostosowana do indywidualnej tolerancji poszczególnych produktów. Oto lista produktów zalecanych:
1. Białe mięso i ryby
Chude mięso, takie jak indyk, kurczak oraz ryby, to lekkostrawne źródła białka. Nie powodują one nadmiernej fermentacji w jelitach i są dobrze tolerowane.
2. Produkty bogate w błonnik rozpuszczalny
Błonnik rozpuszczalny pomaga regulować rytm wypróżnień[1]. Znajdziesz go w:
- płatkach owsianych,
- siemieniu lnianym,
- bananach,
- marchwi,
- ziemniakach (pieczonych lub gotowanych).
3. Fermentowane produkty mleczne
Osoby z IBS często mają problem z laktozą, ale niektóre fermentowane produkty, takie jak jogurt naturalny (bez dodatku cukru) czy kefir, mogą poprawić florę bakteryjną jelitiułatwić trawienie. Przeanalizuj to, jak reagujesz na produkty mleczne. Jeśli Ci nie służą, wyeliminuj je ze swojej diety.
4. Bezglutenowe węglowodany
Niektórzy pacjenci z IBS źle tolerują gluten. Warto więc spróbować zamienić tradycyjne pieczywo i makarony na produkty bezglutenowe, np.:
- ryż,
- kaszę jaglaną,
- ziemniaki,
- komosę ryżową.
5. Tłuszcze roślinne
Zdrowe tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek czy olej kokosowy czy te znajdujące się w rybach lub orzechach, są lepiej tolerowane niż tłuszcze zwierzęce i mogą wspomagać trawienie.
Czego unikać przy IBS?
Niektóre produkty mogą powodować nasilenie objawów IBS, zwłaszcza wzdęcia, biegunki lub bóle brzucha.
1. Produkty bogate w FODMAP
FODMAP to fermentujące węglowodany, które są trudne do strawienia. Znajdują się m.in. w cebuli, czosnku, kapuście, kalafiorze, fasoli, soczewicy, jabłkach, gruszkach, arbuzie, mleku krowim i serach pleśniowych. Możesz spróbować diety eliminacyjnej ich pozbawionej, a potem stopniowo włączać je do diety, jeden po drugim, sprawdzając, jak na nie reagujesz.
2. Kawa i napoje gazowane
Kofeina pobudza jelita, co może nasilać biegunki i skurcze. Podobnie napoje gazowane powodują wzdęcia i uczucie pełności. Dlatego lepiej unikać ich przy IBS.
3. Przetworzone produkty i fast food
Tłuszcze trans, konserwanty i sztuczne dodatki, obciążają jelita i mogą zaostrzać objawy IBS. Warto zrezygnować z chipsów, frytek i gotowych dań. Ogólnie dieta wysokotłuszczowa jest niewskazana przy IBS[2].
4. Słodziki i cukry alkoholowe
Sorbitol, ksylitol i inne słodziki często znajdują się w gumach do żucia i produktach „bez cukru”. Mogą one powodować biegunkę i bóle brzucha.
5. Alkohol i ostre przyprawy
Alkohol działa drażniąco na jelita, podobnie jak ostre przyprawy, takie jak chili, pieprz cayenne czy musztarda.
Maślan sodu - ważne wsparcie przy IBS
Błonnik jest bardzo ważnym elementem diety, jednak przy postaci biegunkowej IBS, może go brakować w diecie. Wtedy może dochodzić do obniżenia ilości kwasu masłowego w jelitach. Kwas masłowy to postbiotyk, który pełni bardzo ważną rolę w jelitach. Odżywia komórki jelit i wspiera prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego[3]. Wspiera integralność bariery jelitowej, reguluje metabolizm i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego.
Przy diecie ubogiej w błonnik, albo przy biegunkach czy stanach zapalnych jelit, można zwiększać ilość kwasu masłowego w jelicie przyjmując preparat, który zawiera maślan sodu, taki jak żywność specjalnego przeznaczenia medycznego Multilac IBS. Taki postbiotyk w postaci maślanu sodu najlepiej przyjmować przez około 3 miesiące.. Zawsze należy przyjmować go pod nadzorem lekarza.
Zmiany w diecie przy IBS warto wprowadzać stopniowo. Zacznij prowadzić dziennik żywieniowy i stopniowo obserwuj, co Ci szkodzi, a co pomaga. Dieta przy IBS wymaga indywidualnego podejścia, ale stosując się do powyższych zaleceń i stosując żywność specjalnego przeznaczenia medycznego zawierającą postbiotyk w formie maślanu sodu , taką jak Multilac IBS, możesz znacząco poprawić komfort życia i jelit.