Ten czujnik pokazuje jak szybko psuje się mięso! Robi to w czasie rzeczywistym

i

Autor: Canva.com Zdjęcie poglądowe

Ciekawostki

Ten czujnik pokazuje, jak szybko psuje się mięso! Robi to w czasie rzeczywistym

2023-06-20 11:14

Naukowcy z Uniwersytetu Koç w Turcji stworzyli niewielkich rozmiarów czujnik, który monitoruje poziom świeżości produktów. Sprzęt wykonany został z polimeru laminowanego na elektrodach i wykorzystuje czujnik pojemnościowy do wykrywania amin biogennych generowanych przez żywność, głównie taką, bogatą w białko jak właśnie mięso. Więcej na ten temat przeczytacie w artykule.

To urządzenie waży 2 gramy i ma powierzchnię ok. 2 centymetrów kwadratowych. Za to korzystać można z niego w wyjątkowo prosty sposób. Czujnik łączy się z naszym telefonem na podstawie komunikacji bliskiego zasięgu (NFC), a dane spływają w czasie rzeczywistym. Naukowcy odkryli dzięki temu między innymi, że próbki mięsa przechowywanego w temperaturze pokojowej w trzecim dniu wykazały już 700% zmian. Wyniki tych badań opublikowano w nature food.

Co ważne, sprzęt ten ma być nie tylko łatwy w produkcji, lecz również tani. Dzięki temu pozwolić mogliby sobie na niego przedsiębiorcy i dostawcy, którzy na rynek wprowadzają mięso, jak również niektóry z kupujących.

Nocny Kochanek: wciąż więcej facetów chce, żebym się rozbierał. Ale to się zmienia / Mellina #26

Proces psucia jedzenia

Żywność jest idealnym środowiskiem do rozwoju mikroorganizmów. Jedzenie psuje się z czterech powodów: zbyt wysokiej temperatury otoczenia, dostępu powietrza, nadmiernej wilgoci lub ekspozycji na światło słoneczne. Aminy biogenne powstają w procesie psucia się produktów bogatych w białko. By zapobiegać procesom psucia, powinniśmy żywność w lodówce trzymać w odpowiedniej temperaturze. Powinna być niższa niż 5 stopni, lecz wyższa od 0. Kupione przez nas mięso do lodówki powinno trafić w ciągu godziny.

Jak dobrze znasz polskie łamańce językowe?

Pytanie 1 z 10
Dokończ zdanie zgodnie z popularnym łamańcem: „Czy się Czesi cieszą, że się Czesio…