Jest wielu wielbicieli jajecznicy, którzy do tego pozornie prostego dania dodają swoje ulubione dodatki i przyprawy. Choć dla wielu nie ma żadnej większej filozofii w tym, by przyrządzić pyszny posiłek z jajek, to okazuje się, że jest kilka trików, dzięki którym nasze śniadanie może być jeszcze lepsze. Jedni decydują się na to, by na patelnie wrzucić posiekaną cebulkę lub boczek, inni stawiają na pomidory lub paprykę, a jeszcze inni lubią klasyczne, ubite jajka z odrobiną szczypiorku. Kremowy, delikatny posiłek, który zapewnia sytość, ale i energię na kolejne godziny jest znakomitą opcją na rozpoczęcie dnia, dlatego często decydowałam się na to, by przyrządzić go sobie w biegu, przed wyjściem z domu. Choć lubiłam smak, który udawało mi się uzyskać, to okazało się, że jeden nieoczywisty składnik sprawił, że posiłek stał się jeszcze lepszy.
Jajecznica - najlepszy przepis
Przepis na jajecznicę jest banalnie prosty i nie ma w nim większych trudności, na które moglibyśmy napotkać. Jednak w prosty sposób można sprawić, że posiłek będzie jeszcze lepszy. Co do tego potrzebujemy?
- 4 jajka
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
- plasterek żółtego sera (najlepiej gouda)
Na zimną patelnię połóż 2 płaskie łyżki masła, wbij jajka, postaw ją na najmniejszym ogniu i pamiętaj o tym, by cały czas mieszać jej zawartość łopatką. Gdy jajka nieco się podgrzeją (ale nie zaczną jeszcze smażyć) dodaj ser pokrojony na małe kawałki. Następnie minimalnie zwiększ ogień i mieszaj do czasu, aż uzyskasz kremową konsystencję. Sól i pieprz dodaj dopiero na sam koniec. Następnie wyłóż całość na talerz i zajadaj się pyszną jajecznicą z ulubionym pieczywem. Smacznego!