Zastanawiasz się pewnie, skąd się biorą muszki owocówki? To owady, które uwielbiają fermentujące owoce i warzywa, a także rozkładające się resztki jedzenia. Mogą wylęgać się z jajek złożonych na skórce owoców jeszcze w sklepie lub na targu. Wystarczy, że przyniesiesz do domu dojrzały owoc, a już po kilku dniach masz plagę małych intruzów latających po całej kuchni. Muszki owocówki są mistrzami rozmnażania – jedna samica może złożyć setki jaj, a nowa generacja wylęga się w ciągu zaledwie kilku dni. Te małe owady są w stanie zainfekować owoce, roznosić zarazki i sprawiać, że twoja kuchnia stanie się nieprzyjemnym miejscem do przebywania. Na szczęście jest prosty i skuteczny sposób, by się ich pozbyć.
Jak pozbyć się muszek owocówek?
Gdy zauważysz w domu kilka muszek, działaj od razu! Ignorowanie problemu może sprawić, że w krótkim czasie muszki zaczną opanowywać całą kuchnię, a co gorsza, mogą roznosić bakterie i zanieczyszczać jedzenie. Ale nie martw się – istnieje prosty sposób, który pomoże ci raz na zawsze pozbyć się tych nieproszonych gości. Wymaga on jedynie dwóch składników, które z pewnością masz już w swojej kuchni. Wszystko, czego potrzebujesz, to ocet i płyn do naczyń. Wystarczy, że do słoika lub szklanki wlejesz trochę octu (najlepiej jabłkowego) i dodasz kilka kropel płynu do mycia naczyń. Ważne, by nie mieszać tych dwóch składników. Ocet swoim zapachem przyciągnie muszki owocówki, które będą chciały się na niego dostać. Płyn do naczyń natomiast rozbije napięcie powierzchniowe na powierzchni octu, co sprawi, że owady zamiast przysiąść na powierzchni, utopią się w cieczy.
Zobacz też: Owady w domu? Wiemy, jak się ich pozbyć!
Gotowy roztwór postaw w miejscu, gdzie muszki najczęściej się pojawiają – najlepiej na parapecie, w pobliżu kosza na owoce lub warzywa. Efekty zobaczysz już po kilku godzinach. Muszki zwabione zapachem octu będą lgnęły do pułapki, a twoja kuchnia wkrótce znów stanie się wolna od tych uciążliwych owadów.
Muszki owocówki są wrażliwe na zapach fermentujących owoców, a ocet jabłkowy doskonale imituje ten aromat. Gdy owady podlatują do pułapki, próbują lądować na powierzchni płynu. Dzięki dodaniu płynu do naczyń, owady tracą przyczepność i toną, ponieważ płyn rozpuszcza napięcie powierzchniowe wody, co uniemożliwia muszkom "chodzenie po wodzie”.
Zobacz galerię: Rośliny na balkon. Które kwiaty sprawdzą się idealnie?