Choć mazurek wydaje się naszym typowo polskim wynalazkiem, to pierwsze przepisy na to ciasto przywędrowały z Turcji. Dopiero po wiekach zadomowił się u nas na dobre i dziś nikt już nie pamięta o jego egzotycznych korzeniach. Wiedzieliście, że w przeszłości był traktowany jako nagroda po Wielkim Poście, Stąd pewnie ta bogata forma i dekoracja.
Wielkanocny mazurek różni się od tarty przede wszystkim konsystencją ciasta. Według Magdy Gessler mazurek powinien być lekki, kruchy i delikatnie tłusty. Taki balans osiąga się właśnie dzięki odpowiednim proporcjom mąki, masła i sekretnego skłądnika. To mały trik, który robi wielką różnicę.
Zobacz też: Żurek wielkanocny według Magdy Gessler. Ten błąd popełniamy najczęściej
Mazurek wielkanocny 2025 - Magda Gessler
Jeśli chodzi o tradycyjne polskie smaki, Magda Gessler to postać, której można zaufać bez dwóch zdań. Restauratorka od lat pokazuje, jak gotować z sercem i dbałością o detale. Tym razem zdradziła przepis na swój mazurek. Jest prosty, ale bajecznie pyszny. Co ciekawe, jej sekret to ugotowane na twardo żółtka. Dzięki nim ciasto jest niesamowicie kruche, delikatne i dosłownie rozpływa się w ustach.
Składniki:
- 1 kostka zimnego masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 4 jajka (potrzebne będą tylko ugotowane żółtka)
- odrobina zimnej wody
- szczypta soli
Przepis na mazurek na Wielkanoc
- Masło, cukier, sól i przesianą mąkę wrzuć do miski.
- Ugotuj jajka na twardo, obierz, oddziel żółtka i dodaj je do reszty składników.
- Zagnieć wszystko na jednolitą masę. Jeśli ciasto będzie za suche – dodaj odrobinę zimnej wody.
- Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na około 2 godziny.
- Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto, przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuj widelcem i piecz w 180°C przez około 20 minut – aż się zarumieni.
- Odstaw do ostygnięcia. I gotowe – teraz czas na fantazję!
Dekoracja? W tym przypadku możesz puścić wodze wyobraźni. Kolorowe bakalie, kandyzowane owoce, wiórki kokosowe, pisanki z cukru, czekoladowe zajączki - wszystko będzie świetną opcją. Im bardziej kolorowo, tym lepiej!