Magda Gessler

i

Autor: AKPA

przepisy

Wielkanocny mazurek 2025. Ten z przepisu Magdy Gessler podbije twoje kubki smakowe. Jest prosty w przygotowaniu i ma sekretny składnik

2025-04-08 14:35

Wielkanoc bez słodkości? Trudno to sobie wyobrazić. Jednym z tych deserów, który zawsze musi pojawić się na świątecznym stole, jest oczywiście mazurek. Kruche ciasto z dowolnym nadzieniem i piękną dekoracją to prawdziwy symbol tych świąt. I chociaż przepisów na nie jest mnóstwo, łączy je zawsze kruchy spód. Magda Gessler ma na to świetny przepis.

Choć mazurek wydaje się naszym typowo polskim wynalazkiem, to pierwsze przepisy na to ciasto przywędrowały z Turcji. Dopiero po wiekach zadomowił się u nas na dobre i dziś nikt już nie pamięta o jego egzotycznych korzeniach. Wiedzieliście, że w przeszłości był traktowany jako nagroda po Wielkim Poście, Stąd pewnie ta bogata forma i dekoracja.

Wielkanocny mazurek różni się od tarty przede wszystkim konsystencją ciasta. Według Magdy Gessler mazurek powinien być lekki, kruchy i delikatnie tłusty. Taki balans osiąga się właśnie dzięki odpowiednim proporcjom mąki, masła i sekretnego skłądnika. To mały trik, który robi wielką różnicę.

Zobacz też: Żurek wielkanocny według Magdy Gessler. Ten błąd popełniamy najczęściej

ESKA_Lara Gessler z nowym uśmiechem. Poddała się modzie na perfekcyjnie białe zęby

Mazurek wielkanocny 2025 - Magda Gessler

Jeśli chodzi o tradycyjne polskie smaki, Magda Gessler to postać, której można zaufać bez dwóch zdań. Restauratorka od lat pokazuje, jak gotować z sercem i dbałością o detale. Tym razem zdradziła przepis na swój mazurek. Jest prosty, ale bajecznie pyszny. Co ciekawe, jej sekret to ugotowane na twardo żółtka. Dzięki nim ciasto jest niesamowicie kruche, delikatne i dosłownie rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • 1 kostka zimnego masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 jajka (potrzebne będą tylko ugotowane żółtka)
  • odrobina zimnej wody
  • szczypta soli

Przepis na mazurek na Wielkanoc

  1. Masło, cukier, sól i przesianą mąkę wrzuć do miski.
  2. Ugotuj jajka na twardo, obierz, oddziel żółtka i dodaj je do reszty składników.
  3. Zagnieć wszystko na jednolitą masę. Jeśli ciasto będzie za suche – dodaj odrobinę zimnej wody.
  4. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na około 2 godziny.
  5. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto, przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuj widelcem i piecz w 180°C przez około 20 minut – aż się zarumieni.
  6. Odstaw do ostygnięcia. I gotowe – teraz czas na fantazję!

Dekoracja? W tym przypadku możesz puścić wodze wyobraźni. Kolorowe bakalie, kandyzowane owoce, wiórki kokosowe, pisanki z cukru, czekoladowe zajączki - wszystko będzie świetną opcją. Im bardziej kolorowo, tym lepiej!