dieta

i

Autor: Canva

uroda i zdrowie

To warzywo jest niezwykle zdrowe. Działa przeciwzapalnie i antybakteryjne. Mało kto docenia jego właściwości

2024-09-24 15:25

Wiedzieliście o tym, że jedno z warzyw, które króluje w trakcie jesieni jest prawdziwą, zdrowotną bombą? Zawiera witaminy C i witaminy z grupy B, a także magnez, fosfor, potas i sporo błonnika. Można przyrządzić z niego zarówno desery i ciasta, jak i frytki, zupy, przetwory, a nawet kotlety.

Jesień to czas, gdy nasza odporność nieco spada. Krótsze dni, mniej słońca, i mroźne poranki oraz wieczory nie działają na nasz organizm korzystnie. Dlatego, zanim dopadnie nas jesienny marazm i choróbska, z których ciężko się później wyleczyć, warto zadbać o swoją odporność. Jesień to nie tylko zmiana garderoby i zakupy, ale również większa troska o zdrowie. Zbilansowana dieta, która jest pełna witamin to w tym wypadku klucz do szczęścia. Warto dorzucić do niej trochę jesiennych hitów takich jak imbir, czosnek, miód, rozmaryn i dynia. Nie tylko dodadzą pysznego smaku, ale również zadbają o skórę i organizm.

Zobacz też: Aloes - kosmetyk uniwersalny o wspaniałych właściwościach. Do czego używać?

Jesienne dynie

Dynia – jak wpływa na zdrowie?

To prawdziwa, pomarańczowa bomba witamin, dzięki której przetrwasz jesień bez chorób. Podziękuje Ci za to nie tylko organizm, ale również kubki smakowe, które docenią to, jak wiele rzeczy można zrobić z tego warzywa. Mowa oczywiście o dyni - królowej jesieni. Choć większość kojarzy ją za sprawą pumpkin spice latte lub strasznych stworków robionych na Halloween, to ma ona zdecydowanie więcej zastosowań. Warto więc skorzystać z jej zasobów, ponieważ sezon na dynię trwa krótko. Możesz zrobić z niej przepyszną zupę krem, risotto, puree, kotlety do burgerów, przetwory, koktajle, a nawet smaczne ciasta à la piernik.

Dynia wpływa m.in. na obniżenie zbyt wysokiego ciśnienia tętniczego krwi. Ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Dzięki zawartości witaminy A, C oraz E dynia może wpływać na poprawę funkcjonowania naszego układu odpornościowego. To jednak nie wszystko. Witaminy te skutecznie walczą ze zmarszczkami. Co więcej, jest niskokaloryczna, więc można objadać się nią bez wyrzutów sumienia. Dynia doskonale sprawdza się w diecie odchudzającej. Jest źródłem białka oraz błonnika pokarmowego, który pozwala zachować sytość na dłużej.

Pamiętaj o tym, że wybierając w sklepie dynię, warto zdecydować się na tę, która jest bardziej pomarańczowa i dojrzała. To właśnie ta ma najwięcej witamin z grupy B oraz karotenu.

Zobacz galerię: Nocne owsianki znowu królują. Te proste przepisy podbiją Wasze kubki smakowe