Ramen, Danie, Obiad, Kuchnia Azjatycka

i

Autor: pixabay Jak zrobić ramen? Prosty przepis na ramen

Kuchnia

Ten ramen robię sama w domu. Prosty przepis, a jaki smak! Już nie muszę chodzić do restauracji

2024-12-21 20:27

Ramen to danie, które podbija podniebienia na całym świecie, a teraz możemy stworzyć najprostszą wersję tego aromatycznego dania w zaciszu naszej kuchni. Aromatyczny i sycący Wege Ramen, czyli wegetariańska propozycja pełna smaku o rozgrzewającej mocy! Odkryj, jak zaledwie kilka składników może przenieść cię do świata orientalnych smaków.

Przepis na Wegetariański Ramen

Ramen, kiedyś zarezerwowany głównie dla miłośników azjatyckiej kuchni, stał się prawdziwym hitem na całym świecie. Postarajmy się przenieść go z restauracyjnych stołów do własnej kuchni, by stworzyć prostą, domową wersję tego aromatycznego dania. Wege ramen to połączenie łatwo dostępnych składników, które zapewnią bogactwo smaków, rozgrzeją i nasycą.

Składniki:

  • 3 bataty pokrojony w łódeczki i upieczone w piekarniku
  • 3 poszatkowane ząbki czosnku
  • jedna cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 1/3 szklanki oleju
  • 10 suszonych grzybów shiitake
  • łyżka białego sezamu
  • 1 pokrojona drobno papryczka chilli
  • 3 cm obranego ze skórki, pokrojonego w cienkie plasterki imbiru
  • 2 łyżki jasnej pasty miso
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 litr wody
  • 1,5 łyżki prawdziwego masła
  • 1 ugotowane na twardo jajko
  • liście szpinaku lub kapusta pak choi
  • makaron do ramenu
  • płaty nori
  • łyżka masła orzechowego

Sposób przygotowania:

Bataty pokrój w łódeczki i upiecz w piekarniku. Rozgrzej w garnku olej. Wrzuć czosnek, cebulę, imbir i papryczkę chili. Zmaż 5 min. Dodaj sos sojowy, pastę miso, grzybki i koncentrat pomidorowy. Smaż 5 minut na małym ogniu, a następnie dodaj wodę. Gotuj pod przykryciem, na małym ogniu, 20 minut. W tym czasie ugotuj jajka, makaron i zblanszuj kapustę pak choi razem z solą. Gdy grzybki będą miękkie, wyjmij je z wywaru. Resztę zblenduj na gładką masę razem z masłem i łyżką masła orzechowego. Przelej do dwóch misek, w środku umieść makaron, kapustę pak choi, jajka, batat, pokruszone płaty nori. Wierzch dania posyp sezamem. Smacznego.

ZOBACZ RÓWNIEŻ: 5 zachwycających dressingów do sałatek. Znakomicie podkreślą smak świeżych warzyw